Europoje sumaištį sukėlė sniegas ir šaltis

Dėl smarkaus snygio trečiadienį uždaryti kai kurie didžiausi Europos oro uostai. Keliuose ir geležinkeliuose sutriko eismas, šaltis nusineša žmonių gyvybes.

Vokietijoje oro temperatūra krito iki 18 laipsnių šalčio pagal Celsijų. Italijoje dėl liūčių nugriuvo dvi sienos Senovės Romos laikus menančioje Pompėjoje, Venecijoje - potvynis.

Europoje nuo šalčio mirė 13 žmonių, vien Lenkijoje - aštuoni, daugiausia padauginę alkoholio. Viena moteris Anglijoje nuskendo ežere lūžus ledui.

Albanijoje dėl liūčių šiaurinėje dalyje paskelbta nepaprastoji padėtis, iš Škoderio rajono evakuota daugiau kaip 200 žmonių, šimtus namų užliejo vanduo.

Sumaištis transporto sistemoje stebima visame žemyne. Bene labiausiai kenčia Didžioji Britanija. Londono Gatviko oro uostas uždarytas iki ketvirtadienio 18 val., didžioji dalis personalo kasa sniegą nuo kilimo ir tūpimo takų. Uždarytas ir Edinburgo oro uostas Škotijoje.

Gatviko atstovė pranešė, kad čia sniego storis yra apie 15 centimetrų. "Mes nusiuntėme papildomai žmonių valyti kilimo ir tūpimo takų. Žmonių yra didžiulė armija. Kuo greičiau jie nukas sniegą, tuo greičiau galėsime vėl leisti skristi lėktuvams", - sakė ji.

Šveicarijoje siaučianti pūga trečiadienį sutrikdė lėktuvų keleivių planus, dėl neįprastai didelio iškritusių kritulių kiekio buvo uždaryti keli šalies oro uostai.

Iškritus 30-40 cm sniego, iki ketvirtadienio 6 valandos ryto uždarytas Ženevos tarptautinis oro uostas.

"Remiantis orų prognoze, snigti turėtų nustoti 1 ar 2 val. ryto, ir tuomet mes turėsime laiko išvalyti pakilimo takus", - naujienų agentūrai AFP sakė (Bertrando Staempfli) oro uosto atstovas.

"Kalbant apie kritulių kiekį, mes jau seniai nebuvome susidūrę su tokia padėtimi", - sakė jis.

Ženevos oro uostas uždarytas nuo antradienio vakaro. Maždaug 100 jame įstrigusių keleivių buvo priversti naktį praleisti oro uoste, dar 200 žmonių nakvynę suteikė civilinės apsaugos tarnybos, nes visi miesto viešbučiai buvo sausakimši.

Dėl sniego sutriko miesto autobusų transportas, nors tramvajai važiavo reguliariai.

Trečiadienį snigo visoje Šveicarijoje. Bazelio oro uostas 15 val. kuriam laikui uždarė savo pakilimo takus, kad galėtų nuo jų nukasti vos per porą valandų susidariusių 10 cm sniego sluoksnį.

Pasak oro uosto atstovės, oro uoste atšaukta 14 skrydžių, lėktuvai nukreipti į Strasbūrą, Prancūziją.

Didžiausias tris pakilimo takus turintis šalies Ciuricho oro uostas toliau veikia, nors dėl blogų oro sąlygų kituose oro uostuose jame buvo atšaukta net 70 skrydžių.

Frankfurto oro uoste vien dėl stiprių vėjų vėluoja apie 60 skrydžių; antradienį jų atidėta buvo beveik 300. Iš viso trečiadienį atidėti 153 skrydžiai, dalis jų - dėl to, kad lėktuvai neatskrido iš kitų oro uostų.

Miuncheno oro uoste atidėta 250 skrydžių - beveik ketvirtadalis vidutinės dienos normos.

Prancūzijoje iš Liono oro uosto vėluoja skristi 116 lėktuvų.

Sutrikęs ir traukinių eismas geležinkelyje, taip pat ir "Eurostar" linijose, jungiančiose Londoną, Paryžių ir Briuselį. Britanijoje trečdalis reisų vėluoja arba atidėta iki trečiadienio vidurdienio. Uždaryta daugiau kaip 1300 mokyklų.

Europos keliuose taip pat yra rūpesčių. Prancūzijoje stovi apie 10 tūkst. sunkvežimių. Uždarytas eismas Londoną juosiančiame kelyje, sutriko eismas maršrutuose tarp šiaurės ir pietų. Čekijoje apie skaudžias avarijas pranešama iš kelio tarp Prahos ir Brno.

Italijos miestuose ir Lombardijos bei Pjemonto keliuose dėl sniego eismas taip pat sutrikdytas. Ispanijos šiaurės ir vidurio regionuose nebevežami vaikai į mokyklas.

Vokietijoje eismui trukdo sniegas, nuvirtę medžiai. Šlezvigo Holšteino žemėje uždarytos mokyklos.


Šiame straipsnyje: šaltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių