Europoje daugėja „integracinių“ vakarienių

Ar atvertumėte savo namų duris – ir pakviestumėte prie stalo – imigrantų šeimynas? Vis populiarėjančio Čekijoje prasidėjusio projekto „Kaimynų šeima“ tikslas – svetingumu ir per maistą jungti skirtingas bendruomenes.

Vokietijos transliuotojas „Deutche Welle“ pasakojimą apie šį projektą pradeda pristatydami gana įprastą šeštadienio vakarienės ruošą viename Prahos rajonų: Jiris Nemecas ir jo partnerė Leona Dankova kepa Vienos šnicelį, verda bulves, vištienos sriubą, desertui kepamas obuolių pyragas. Tačiau ši pora laukia gana neįprastų svečių.

Kennethas and Vivian Munonye yra Nigerio imigrantai Čekijoje. Kennethas Prahoje dirba IT specialistui. Svečiai mano, kad su šeimininkais turi daug ką bendro: visi eina trečią dešimtį, turi porą vaikų.

„Kaimynų šeima“

Projektas, kuriame dalyvauja abi poros, vadinasi „Kaimynų šeima“. Jo tikslas – padėti užmegzti draugystę, gilinti tarpusavio supratimą tarp imigrantų ir vietinių gyventojų. Prahoje šis projektas prasidėjo 2004 metais, dabar jis vystomas Vengrijoje, Italijoje, Slovakijoje ir Portugalijoje. Vien šiais metais prie iniciatyvos prisijungė Belgija, Ispanija ir Malta.

Nuo 2004-ųjų projekte sudalyvavo per tūkstantį Čekijos šeimų, praneša „Deutche Welle“.

Projektą organizuojanti nevyriausybinė organizacija „Slovo 21“ teigia, kad 60 proc. šeimų po vakarienės palaiko ryšį su pietavusiais svečiais.

Imigrantų Praha

Anot statistikos, Čekijoje gyvena apie 0,5 mln. imigrantų, t.y. apie 5 proc. visų šalies gyventojų. Prahoje šis skaičius šokteli iki 15 proc. Teigiama, kad uždaras ir priešiškas čekų būdas, pasitaikantys ksenofobijos atvejai sukūrė prastą šalies reputaciją.

8 metus Čekijoje gyvenantis K.  Munonye teigia, kad su čekais išties sunku bendrauti, tačiau jų nedraugiškais nevadina.

„Nesutikčiau su apibūdinimu „nedraugiški“,  tačiau „šalti“ – būtų tiesa. Žinoma, ne visi, tačiau žymi dauguma čekų yra „šalti“. Tačiau tai nereiškia, kad jie nedraugiški. Jie tikrai draugiški, tačiau juos reikia pažinti. Kartais susidraugavimo procesas būna sudėtingas“, – teigia K. Munonye.

Prahoje daugiausia – imigrantų iš Ukrainos ir Vietnamo . Verslininkai iš Vietnamo Prahoje daugiausia prekiauja šviežiomis daržovėmis, jų parduotuvėlės dirba iki vėlumos. Tačiau, pastebi Jiris Nemecas ir Leona Dankova, išskyrus kontaktus prie prekystalio, čekai su vietnamiečiai neturi nieko bendro.

„Mes nieko nežinome apie vietnamiečių bendruomenę, nors ji gana nemaža. Aš nemėgstu, kaip kartais žmonės su jais elgiasi. Norėtume juos pasikviesti į svečius vakarienės“, – cituojama čekų pora.


Šiame straipsnyje: integracinė vakarienėEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių