ESBO: parlamento rinkimai buvo „svarbus žingsnis“

Gruzijos parlamento rinkimai buvo „svarbus žingsnis“ demokratijai šalyje, nors priešrinkiminė kampanija buvo labai įtempta, taip pat gauta pranešimų apie aktyvistų persekiojimą, antradienį pareiškė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija.

„Nepaisant labai supriešinančios kampanijos, kurioje vartota griežta retorika ir buvo trūkumų, Gruzijos žmonės laisvai išreiškė savo valią prie balsadėžių“, - sakoma ESBO tarptautinės stebėtojų misijos vadovo Tonino Piculos pranešime.

Ten pat nurodoma, kad pirmadienį vykę rinkimai buvo „svarbus žingsnis įtvirtinant demokratinių rinkimų vykdymą.“

„Šis procesas parodė sveiką pagarbą esminėms laisvėms, sudarančioms demokratinių rinkimų pagrindą, ir tikimės, kad galutinis (balsų) skaičiavimas atspindės balsavusiųjų pasirinkimą“, - pridūrė T.Picula.

Tačiau „areštai ir baudos daugiausiai su opozicija susijusiems kampanijos dalyviams“ temdė priešrinkiminį procesą, kuris šiaip buvo konkurencingas ir užtikrinantis žodžio bei susirinkimų laisvę, sakoma ESBO pranešime.

Stebėtojai pažymėjo, kad rinkimų diena buvo „rami ir taiki“, nors užfiksuota kai kurių „procedūrinių trūkumų“.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis antradienį pripažino pralaimėjimą, sakydamas, jog tapo aišku, kad opozicijos koalicija „Gruzijos svajonė“ užsitikrino daugumą parlamente, o jo valdantysis Vieningasis nacionalinis judėjimas pereis į opoziciją.


Šiame straipsnyje: Gruzijarinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių