ES šalyse per antiteroristinius reidus suimti 26 asmenys

Kelių Europos Sąjungos (ES) šalių policija antradienį smogė su Čečėnija susijusių islamistų tinklui, kaip manoma, planavusiam įvykdyti išpuolį Belgijoje, taip pat išardė kitą ekstremistų grupuotę, galimai verbavusią džihadistus kovotojus.

Pareigūnai Belgijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje suėmė 11 asmenų, atliekant tyrimą dėl sąmokslo smogti neįvardijamam taikiniui Belgijoje.

Praėjus dar kelioms valandoms, Belgijos pareigūnai pranešė suėmę Briuselyje apie 15 žmonių, surengus reidą prieš kitą grupuotę, kuri, kaip įtariama, verbavo būsimuosius "džihadistus", norinčius kautis Irake ir Afganistane.

Per pirmąją operaciją Belgijos šiauriniame Antverpeno uostamiestyje buvo suimtas vienas čečėnas ir šeši Maroko bei Belgijos pilietybę turintys asmenys. Be to, Trys Olandijos piliečiai buvo suimti Amsterdame, o vienas Rusijos pilietis - Vokietijos mieste Achene, nurodė pareigūnai.

"Tarptautinė teroristų grupuotė planavo įvykdyti ataką Belgijoje, šiam tikslui naudojant ekstremistų tinklalapį "Ansar Al Mujahideen", - pranešė Belgijos prokuratūra.

Belgijos tyrėjai vadovavo nuo pernai vykdytam tarptautiniam tyrimui, kurio metu buvo išaiškintas įtariamas ekstremistų tinklas, aktyviausiai veikęs Antverpene.

"Šios atako taikinys dar nebuvo konkrečiai nustatytas", - pridūrė prokuratūra, tačiau esama "pakankamai faktų", pateisinančių šiuos reidus.

Belgijoje, kurioje įsikūrusios pagrindinės ES institucijos ir NATO būstinė, papildomų saugomo priemonių nebus imtasi, sakė vyriausybinio krizių valdymo centro atstovas spaudai.
Suimtieji per šią operaciją taip pat įtariami verbavę "kandidatus į džihadistus" ir finansavę "vieną čečėnų teroristinę organizaciją - Kaukazo emyratą".

Teisėjas trečiadienį nuspręs, ar sulaikytieji liks suimti, kol jiems bus pateikti kaltinimai.

Belgijos pareigūnai taip pat nurodė, jog atliekant tą patį tyrimą dar keli asmenys buvo suimti Ispanijoje, Maroke ir Saudo Arabijoje. Šiuos reidus koordinavo ES teisinio bendradarbiavimo struktūra "Eurojust".

Belgijos prokuratūra vėliau pranešė, kad "apie 15 žmonių" buvo suimti trečiadienį paryčiais, atliekant kratas Briuselyje ir siekiant "išardyti teroristinio pobūdžio grupuotę".

Šie areštai vainikavo trejus metus trukusį tyrimą, kurio taikiniu tapo Belgijoje veikiantis islamo centras "Assabil", nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio laikomas radikalių pažiūrų musulmonų priedanga.

Šiame centre dirbęs Prancūzijos ir Sirijos pilietybę turintis imamas Bassamas Ayachi pernai gegužės Italijoje buvo nuteistas kalėti ketverius metus dėl neteisėtų migrantų pervežimo.

Taip pat tiriami šio dvasininko ryšiai su sąmokslais įvykdyti atakas Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje, galimai bendradarbiaujant su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių