ES pasirašė pagalbos sutartį su Palestinos premjeru

Europos Sąjunga antradienį su Palestinos ministru pirmininku pasirašė pagalbos sutartį, kuria norima stiprinti ryšius ir skatinti ūkio plėtrą, kai taikos derybos su Izraeliu yra įstrigusios.

ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ašton) sakė palestiniečių premjerui Salamui Fayyadui (Salamui Fajadui), kad ES vadovų patvirtintas planas pagrįstas „bendru įsipareigojimu toliau plėtoti mūsų dvišalius santykius ir stiprinti mūsų privilegijuotą partnerystę“.

Šiuo planu numatoma galiausiai „visavertė Asociacijos sutartis“ su Europos Sąjunga, pažymėjo C.Ashton.

Pasak jos, tokie santykiai grindžiami įsipareigojimu Palestinos valstybei, tvaria ekonomikos plėtra, fiskaliniu konsolidavimu ir „socialinės sanglaudos Palestinoje skatinimu“.

Pagrindinį dėmesį ketinama skirti Rytų Jeruzalei, Gazos Ruožui ir vadinamajai „C“ sričiai - 60 procentų Vakarų kranto teritorijai, kontroliuojamai Izraelio.

„Nekantrauju pradėti dirbti konstruktyviai su visais partneriais, kad būtų esminių pokyčių “C„ srityje“, - sakė C.Ashton.

Ministras pirmininkas S.Fayyadas, savo ruožtu, pažymėjo, kad ši „C“ sritis „yra gyvybiškai svarbi ekonominiam ir politiniam būsimos Palestinos valstybės gyvybingumui“.

C.Ashton ir S.Fayyadas pasirašė septynių milijonų eurų finansavimo iš ES fondų sutartį dar prieš vėliau antradienį numatytą Palestinos donorių susitikimą, kuriame bus svarstoma „gilėjanti Palestinos savivaldos finansų krizė “.

Pirmadienį Palestinos savivalda paragino pasaulį paspartinti finansinės pagalbos teikimą ir paspausti Izraelį leisti plėtoti ekonomiką.

„Mes prašome tarptautinę bendruomenę... paspausti Izraelį, kad leistų naudotis mūsų lėšomis, ir suteikti finansinę paramą, kurios reikia pagrindinėms funkcijoms ir tarnyboms palaikyti“, sakoma Palestinos savivaldos pranešime, kurio turinys pasiekė naujienų agentūra AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių