ES lyderis perspėjo Britaniją dėl referendumo planų

Europos Sąjungos prezidentas Hermanas van Rompuy ketvirtadienį perspėjo, kad Didžiajai Britanijai bus sunku užsitikrinti palaikymą savo pastangoms iš naujo derėtis dėl narystės Bendrijoje sąlygų, taip pat sakė, kad mėginimas pasitraukti iš šio bloko gali brangiai kainuoti Londonui.

Sakydamas kalbą Londone, H.Van Rompuy ragino Britaniją likti 27 šalių grupėje, aiškindamas, kad šaliai tenka svarbus vaidmuo reformuojant ES ir kad būdama šios Bendrijos dalimi ji turės stipresnį balsą, sprendžiant pasaulio reikalus, negu būdama viena.

Tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pažymėjo, kad ES lyderiai nenusiteikę jokiems dideliems Bendrijos sutarties keitimams, sakydamas, kad ateinančiais metais verčiau suteikti dėmesį į stabilumo stiprinimą po krizės euro zonoje.

„Išstojimas yra laisvas ir visiškai teisėtas veiksmas, tačiau jis nebus nemokamas“, - H.Van Rompuy sakė renginyje, kurį organizavo analitinis centras „Policy Network“.

Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Cameronas) buvo kaltinamas mėginantis šantažuoti kitus ES lyderius savo planais susigrąžinti kai kurias galias iš Briuselio ir dėl naujų narystės sąlygų surengti referendumą iki 2017 metų pabaigos, kaip vieną iš sprendinių siūlant pasitraukimą iš Bendrijos.

„Negaliu kalbėti kitų prezidentų ir premjerų vardu, tačiau įsivaizduoju, kad jiems tai ne ypatingai patinka, bet ir ne ypatingai baisu“, - H.Van Rompuy komentavo Londono planus.

Pasak jo, „ES sutarčių keitimas nėra prioritetas“, o šią mintį atkartojo renginyje Londone dalyvavęs Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas), kuris klausė, dėl ko būtų rengiamas referendumas, jeigu Britanijai nepavyktų išsiderėti jokios naujos sutarties?

H.Van Rompuy perspėjo, kad Britanijai nebūtų lengva palikti ES.

„Išstojimas nėra paprastas reikalas. Tai būtų teisiškai ir politiškai itin sudėtingas ir nepraktiškas užmojis. Tik pagalvokit apie skyrybas po 40 metų santuokos“, - sakė jis.

ES prezidentas pridūrė, kad jau pati Britanijos išstojimo grėsmė kenkia ryšiams su kitais Bendrijos lyderiais: „Kaip įtikinsite žmonių pilną kambarį, laikydami ranką ant durų rankenos?“

H.Van Rompuy argumentavo, kad Didžiosios Britanijos interesus labiau atitiktų raginimas imtis reformų ES viduje, ypač stiprinant konkurencingumą ir bendrąją rinką.

„Būtų geriausia, jeigu Britanija ir likusi Europos dalis nukreiptų šiuos pokyčius bendrai, - sakė jis. - Šalims, tokioms kaip Jungtinė Karalystė, norint, kad jų balsas būtų girdimas pasaulyje, Europa veikia ne kaip slopintuvas, o kaip garsiakalbis.“

Tame pačiame renginyje ES ekonomikos komisaras Olli Rehnas (Olis Renas) taip pat ragino Britaniją sutelkti dėmesį į bloko reformas, o ne savo veiksmais silpninti sąjungą.

O.Rehnas sakė, jog „visi suinteresuoti, kad Britanija būtų aktyvi veikėja ... Niekas nėra pelnęs įvarčių sėdėdamas ant suolo“.

„Tikiu, jog Britanijos interesus tvirtai atitinka naudoti savo energiją reformuojant Europą, užuot mėginus sugriauti mūsų bendriją, dėl ko visi taptume silpnesni“, - komisaras sakė auditorijoje, kurioje buvo susirinkę Europos reikalų ekspertai, akademikai ir verslininkai.

„Trumpai tariant, kodėl nesutelkus dėmesio į reformas, o ne į repatriaciją?“ - pridūrė O.Rehnas.

D.Cameronui sausį paskelbti planai dėl referendumo, daugelio laikomi mėginimais nuraminti euroskeptikus jo paties Konservatorių partijoje, sukėlė bangas visoje Europos Sąjungoje, mėginančiai užsitikrinti didesnį stabilumą po trejus metus trukusios euro zonos krizės.

Nors premjeras sakė palaikantis Britanijos narystę Bendrijoje iš naujo suderėtomis sąlygomis, neseniai atliktos apklausos rodo, kad dauguma britų balsuotų už visišką išstojimą.

F.Timmermansas sakė sutinkantis su kai kuriais D.Camerono nuogąstavimais dėl Europos, tarp jų dėl demokratinio atskaitingumo stygiaus, tačiau primygtinai ragino Britaniją likti ES nare.

„Kviečiu Britanijos vyriausybę prisidėti prie mūsų kartu su kitomis šalimis imtis Sąjungos reformų iš vidaus, priversti Briuselio burbulą pažvelgti į save“, - pažymėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių