ES giria M. Thatcher „indėlį“ į Bendriją

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pirmadienį atidavė pagarbą buvusios Didžiosios Britanijos premjerės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) „indėliui“ į Europos Sąjungos augimą, nepaisant jos santūraus požiūrio į kontinentinę Europos integraciją.

Išreikšdamas „didžiausią apgailestavimą“ Didžiosios Britanijos vyriausybei dėl 87-erių M.Thatcher mirties, J. M. Barroso sakė, kad ji buvo „atsargi bet atsidavusi žaidėja Europos Sąjungoje“, ir ją visada „prisimins dėl jos indėlio ir jos atsargumo mūsų bendrame projekte“.

„Labai nuliūdau išgirdęs žinią apie baronienės Thatcher (Tečer) mirtį..., neabejotinai didžios valstybinės veikėjos“, - sakoma socialisto, buvusio Portugalijos ministro pirmininko J. M. Barroso pranešime.

„Ji pasirašė Vieningąjį Europos aktą ir prisidėjo kuriant Bendrąją rinką. Ji buvo vadovaujanti žaidėja, vedant į Europos šeimą vidurio ir rytų Europos šalis, kurios anksčiau buvo už Geležinės uždangos, - pažymi J. M. Barroso. - Kaip prisimenate, vadovaujama ponios Thatcher Britanija labai palaikė Europos Sąjungos plėtrą“.

Tačiau jis aiškiai priminė ir dabartines problemas tarp ES ir M.Thatcher įpėdinio, konservatorių ministrų pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono), kuis nori rengti referendumą dėl narystės sąlygų, kurias norėtų iš naujo suderėti, tikėdamasis sumažinti Briuselio valdžią.

„Jos palikimas svariai prisidėjo prie Jungtinės Karalystės pavidalo, kurį matome šiandien, tai ir specialus lig šiol išlikęs Jungtinės Karalystės vaidmuo Europos Sąjungoje“, - nurodo J.M.Barroso.

M. Thatcher 1984 metais užtikrino svarbų permokos į ES biudžetą grąžinimą, kuris ligi pat šiol kelia pagiežą Prancūzijai ir Vokietijai, ypač todėl, kad D. Cameronas vadovauja gana sėkmingoms pastangoms sumažinti J. M. Barroso pateiktą vieno trilijono eurų 2014-2020 metų planą.

Vokiečių socialistas, Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) taip pat vadino M. Thatcher „istorinės reikšmės figūra“, užsimindamas ir apie „aiškius politinius skirtumus“.

Pasak jo, M. Thatcher "savo kadencijos pradžioje buvo atsidavusi europietė, pasirašė ir palaikė vieningąjį Europos aktą, kuris pertvarkė ES bendrąją rinką.

„Nesvarbu, ar kas sutinka su jos politika ar ne, Margaret Thatcher parodė, kad politika vis dar turi galios būti pokyčių jėga, - pridūrė jis. - Mintimis esu su jos šeima ir draugais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių