ES galios bendros taisyklės dėl nelegalių migrantų

Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino naują direktyvą, kuri visoje Europos Sąjungoje nustatys bendrus nelegalių migrantų grąžinimo standartus. Šalys turės ją įgyvendinti per dvejus metus, skelbia oficialus Europos Parlamento tinklalapis.

Pagal naujas taisykles, nelegalus migrantas galės būti sulaikomas tik tuomet, kai jis nusikalto ir tikėtina, kad slapstysis, taip pat tuo atveju,  kai jis trukdo grąžinimo procesui. Sulaikymo laikotarpis turės būti kuo trumpesnis - paprastai jis negalės viršyti 6 mėnesių, nors išimtiniais atvejais jį bus galima pratęsti iki 18 mėnesių. Šeimos ir nepilnamečiai galės būti sulaikomi tik išimtiniais atvejais. Direktyva įpareigoja apgyvendinti sulaikytus migrantus specialiame centre deramomis sąlygomis, pagal galimybes atsižvelgiant į jų šeimos ryšius.
 
Nelegaliam migrantui pirmiausia bus pasiūlyta išvykti iš šalies per 7-30 dienų laikotarpį. Jei užsienietis nepaisys šio reikalavimo, jis bus priverstinai išsiųstas. Svarstant tokią galimybę, bus privalu atsižvelgti į tarptautinėje teisėje įtvirtintą principą, neleidžianti grąžinti migranto į šalį, kurioje gresia pavojus jo laisvei ar gyvybei.
 
Direktyva numato penkerius metus galiojantį draudimą priverstinai išsiųstam nelegaliam migrantui įvažiuoti į ES (draudimo laikotarpis galės būti ilgesnis, jei migrantas kelia grėsmę visuomenės ar valstybės saugumui). Dėl draudimo atvykti į ES savanoriškai išvykusiems nelegaliems migrantams spręs pačios šalys.

Neišgalintys susimokėti nelegalūs migrantai galės gauti nemokamą teisinę pagalbą. Ji bus skiriama iš 676 mln. eurų biudžeto, kurį 2008-2013 m. laikotarpiui ES yra numačiusi nelegalių migrantų grąžinimui.
   
Direktyva negalios ES piliečiams ir jų šeimų nariams. Ji nebus taikoma ir prieglobsčio prašytojams - jų padėtį toliau reglamentuos tarptautinė teisė. Šalys galės netaikyti šio teisės akto ir pasienyje sulaikytiems nelegaliems migrantams.

Ši direktyva - vienas iš trijų rengiamų ES teisės aktų migracijos srityje. Dar viena direktyva paskatins teisėtą kvalifikuotų darbuotojų imigraciją į ES šalis, įteisindama vadinamąją „mėlynosios kortelės" sistemą. Tuo tarpu trečiasis teisės aktas sustiprins sankcijas darbdaviams, įdarbinantiems nelegalius migrantus.

„Scanpix" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių