EP ragina Rusiją surengti naujus ir sąžiningus rinkimus

 Europos Parlamentas trečiadienį plenariniame posėdyje Strasbūre priėmė rezoliuciją, raginančią Rusijos valdžią surengti naujus laisvus ir sąžiningus rinkimus, įregistravus opozicines partijas.

Ši formuluotė, kaip pranešė „Interfax“ Europos Parlamento atstovas spaudai Istvanas Pergeris (Ištvanas Pergeris), buvo priimta kaip pataisa per balsavimą.

„Buvo balsuojama dėl dviejų pataisų: naujų rinkimų surengimo ir gruodžio 4 dienos rinkimo rezultatų panaikinimo. Buvo pritarta pirmajai pataisai“, - sakė jis agentūrai telefonu.

Rezoliucijoje reikalaujama nedelsiant ir iki galo ištirti visus klastojimų ir bauginimų atvejų, kurie, parlamentarų nuomone, buvo užfiksuoti gruodžio 4 dienos rinkimuose ir sveikinamos Rusijoje vykusios protesto akcijos.

Europos Parlamento deputatai pareiškė, kad Rusija negerbia ESBO rinkimų normų. Jie taip pat išsakė savo susirūpinimą dėl informacijos apie klastojimus ir ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro ataskaitos preliminarių išvadų, skelbiančių apie procedūrinius pažeidimus, objektyvios informacijos žiniasklaidoje nebuvimą, nepriklausomų stebėtojų bauginimus ir atskirties tarp partijos ir valstybės nebuvimo.

Rezoliucijoje pažymima, kad per registraciją iš rinkimų proceso buvo pašalintos kelios opozicinės partijos, ir tai nuo pat pradžių padarė rimtą žalą organizacijų laisvei, taip pat politinei konkurencijai ir pliuralizmui. Europos Parlamentas reikalauja, kad būtų surengti nauji laisvi ir normas normas atitinkantys rinkimai, kai bus užregistruotus visos opozicinės partijos.

Europos Parlamento deputatai sveikino Rusijoje vykusias manifestacijas, kurios išreiškė tautos pasiryžimą stiprinti demokratiją ir pasmerkė policijos represijas prieš taikius demonstrantus. Europos Parlamentas ragina, kad visi pažeidimų faktai būtų kruopščiai ištirti, o kaltininkai nubausti.

Rezoliucijoje taip pat kreipiamasi į Europos Tarybos pirmininką, Europos Komisijos pirmininką ir ES vyriausiąją užsienio politikos įgaliotinę, kad jie rinkimų klausimą apsvarstytų ES ir Rusijos vadovų susitikime gruodžio 15 dieną.

Deputatai išsakė savo susirūpinimą žmogaus teisių padėtimi Rusijoje, taip pat teisinės valstybės ir nepriklausomų teismų nebuvimu. Rezoliucija ragina ES ir Rusiją paspartinti derybas dėl naujo partnerystės susitarimo ir bendradarbiavimo. Parlamentas pasisakė už teisiškai įpareigojantį susitarimą, į kurį būtų įtraukti klausimai, susiję su demokratija, teisine valstybe ir pagarba žmogaus teisėms.

Dokumente taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kaip svarbu suintensyvinti energetinę partnerystę su Rusija. Tačiau Europos Parlamento nariai pažymėjo, kad „gamtos išteklių tiekimas negali būti naudojamas kaip politinis instrumentas“.

Rezoliucija taip pat pažymi, kad kai kurios tarptautinės problemos, ypač susijusios su Sirija ir Iranu, negali būti sprendžiamos „be suderintos pozicijos, prie kurios prisidėtų Rusija“.


Šiame straipsnyje: Rusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių