Elizabeth II valdymo jubiliejaus iškilmėse stebėjo lenktynes

Didžiojoje Britanijoje dešimtys tūkstančių lenktynių gerbėjų šeštadienį susirinko viename hipodrome, pradedant švęsti karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) valdymo deimantinį jubiliejų.

86 metų monarchė ir jos vyras princas Philipas (Filipas) atvyko į Epsomo hipodromą, esantį į pietus nuo sostinės, stebėti Derbio - vienų iš didžiausių kasmetinių žirgų lenktynių.

Karališkojo smėlio drabužius vilkinti karalienė mojavo 130 tūkst. gerbėjų miniai, vežama į hipodromą automobiliu „Bentley“ su pritvirtinta karališkąja vėliavėle, o vėliau atsisėdo stebėti lenktynes karališkojoje ložėje.

Keturias dienas truksiančios Deimantinio jubiliejaus iškilmės, minint Elizabeth II valdymo 60-ąsias metines, oficialiai prasidėjo šeštadienį 41 pabūklo saliutu, kurį atliko Karališkosios raitosios artilerijos Karaliaus pulkas per Raitosios gvardijos paradą Londono centre.

Karalienė yra didelė lenktynių gerbėja ir žirgų veisėja, kasdien per pusryčius skaitanti dienraštį „Racing Post“, nors, kitaip nei daugelis jos pavaldinių, Elizabeth II nedalyvauja lažybose.

Per Derbį, kuris yra turtingiausios žirgų lenktynės Didžiojoje Britanijoje, šeštadienį buvo surengti šeši bėgimai Epsono hipodrome, esančiame į pietvakarius nuo Londono.

Šių metų Derbis tikriausiai taps daugiausiai žiūrovų pritraukusiu atskiru sporto renginiu Britanijoje. Įprastais metais šių lenktynių susirenka stebėti apie 125 tūkst. žmonių.

Derbis yra vienintelės iš penkių klasikinių Anglijos žirgų lenktynių, prie kurių taip pat priskiriamos Dviejų tūkstančių ginėjų, Tūkstančio ginėjų, Epsom Oukso ir Selindžerio (St.Legero) lenktynės, kurių karalienė Elizabeth niekada nebuvo laimėjusi.

Arčiausiai pergalės ji buvo atsidūrusi 1953 metais, praėjus vos keturioms dienoms po karūnavimo, kai monarchės kumelė Aureolė Epsome finišavo antra.

Paskutinis valdantysis monarchas, laimėjęs Derbio lenktynes, buvo jos prosenelis Edwardas VII (Edvardas VII), kurio žirgas Minoru atbėgo pirmasis 1909 metais.

Vėliau šį savaitgalį karalienė stebės laivų paradą Temzės upėje, taip pat klausysis koncerto - visą laiką supama dešimčių tūkstančių pavaldinių, susirinkusių pasveikinti monarchės, kuri dėl savo ilgaamžiškumo įgijo mylimiausios šalies močiutės statusą.

Nors šalyje šiuo metu vyrauja vėsūs ir drėgni orai, prognozuojama, kad šimtai tūkstančių žmonių dalyvaus Deimantinio jubiliejaus iškilmėse, įskaitant tūkstančio laivų paradą Temzės upėje ir pirmadienį vyksiantį popmuzikos koncertą priešais Bakingamo rūmus, kuriame, be kitų žvaigždžių, pasirodys Eltonas Johnas (Eltonas Džonas) ir Paulas McCartney (Polas Makartnis).

Jubiliejaus renginiai baigsis antradienį pamaldomis Šv.Pauliaus katedroje, karietų procesija Londono gatvėmis ir karalienės pasirodymu su savo vaikais ir anūkais rūmų balkone.

Tačiau Britanijoje švęs ne visi.

Antimonarchistų judėjimas „Republic“ planuoja surengti protestą Temzės pakrantėje sekmadienį, kai vyks laivų paradas, taip pat organizuoja vakarėlių baruose vakarą, kur karališkosios šeimos priešininkai galės nuskandinti savo sielvartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių