Egipto parlamento rinkimai paskirti balandžio 27 dieną

Egipto parlamento rinkimai prasidės balandžio 27 dieną ir vyks keturiais etapais, rodo ketvirtadienį paskelbtas prezidento Mohamedo Mursi įsakas.

Balsavimas vyks daugiau kaip du mėnesius, o naujasis Liaudies Susirinkimas (Madžlis al Šabas) kviečiamas susirinkti liepos 6 dieną, nurodoma įsake.

Rinkimai rengiami tokiu metu, kai Egiptas yra apimtas neramumų, nesaugumo ir ekonomikos krizės, be to - smarkiai susiskaldęs į M.Mursi šalininkų, daugiausia - islamiškų jėgų atstovų, ir liberalų vadovaujamos opozicijos stovyklas.

Musulmonų brolija, iš kurios iškilo M.Mursi, buvo kaltinama išdavusi revoliuciją, kuri iškėlė ją į politikos priešakines linijas, ir monopolizavusi valdžią.

Rinkimai vyks po to, kai gruodį buvo priimta islamiškų jėgų remiama konstitucija, kurią, kaip neužtikrinančią pagrindinių teisių, kritikavo opozicija ir tarptautinės teisių gynimo grupės.

Anksčiau ketvirtadienį aukštieji parlamento rūmai – Patariamoji Taryba (Madžlis al Šura), kuri šiuo metu turi įstatymų leidžiamąją valdžią, - priėmė rinkimų įstatymą, kurį pataisė Konstitucinis Teismas, ir nusiuntė jį prezidentui ratifikuoti.

Pagal šį įstatymą parlamento nariams bus draudžiama po išrinkimo keisti savo politinę priklausomybę. Jame taip pat sakoma, kad trečdalis vietų parlamente turėtų būti palikta nepriklausomiems kandidatams.

Valdant Hosni Mubarakui (Hosniui Mubarakui), kuris buvo nušalintas per revoliuciją, nepriklausomi kandidatai, kurie laimėdavo vietas parlamente, dažnai prisidėdavo prie prezidento Nacionalinės demokratų partijos, taip išplėsdami valdančiųjų valdžios monopoliją.

Žemieji rūmai buvo išrinkti praėjusių metų pradžioje; islamiškos jėgos laimėjo triuškinamą daugumą. Tačiau birželį Aukščiausiasis Konstitucinis teismas paskelbė juos negaliojančiais ir nurodė, kad rinkimų įstatyme yra pažeidimų.

Musulmonų brolijos Laisvės ir teisingumo partija (LTP), kuriai M.Mursi vadovavo prieš išrinkimą prezidentu, sakė, kad per kitus rinkimus tikisi laimėti daugiau vietų.

Per praėjusius rinkimus ji gavo 40 proc. balsų.


Šiame straipsnyje: Egiptasrinkimasparlamentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių