Dvi „Pussy Riot“ narės nuvežtos į Rusijos "kalėjimo pragarą

Dvi pankgrupės „Pussy Riot“ narės, kurioms teismas šį mėnesį paliko galioti dvejų metų kalėjimo bausmes, buvo išvežtos į atokias Rusijos kolonijas, garsėjančias sunkiomis sąlygomis, pirmadienį paskelbė jų advokatė.

„Nadia Tolokonikova buvo išsiųsta į Mordoviją, o Marija Aliochina - į Permę“, - AFP sakė Violeta Volkova.

Permės ir Mordovijos regionuose centrinėje Rusijoje yra platus sovietinių laikų kolonijų tinklas.

„Jos buvo konvojuotos šeštadienį“, - sakė V.Volkova ir pažymėjo, kad jų giminaičiai apie tai sužinojo tik tada, kai jų siuntinukai moterims Maskvos kalėjime nebuvo priimti.

Kol kas neaišku, kada šios dvi jaunos moterys, kurios abi turi mažus vaikus, pasieks galutines bausmės atlikimo vietas, pridūrė V.Volkova.

„Twitter“ puslapyje, kurį organizavo grupės šalininkai, taip pat sakoma, kad grupės narės į kolonijas buvo vežamos „specialiu“ konvojumi, bet detalių nepateikiama.

„Iš visų galimybių tai - žiauriausios kolonijos“, - rašoma „Twitter“ puslapyje.

Meno grupė „Voina“ („Karas“), kuri yra glaudžiai susijusi su „Pussy Riot“, Mordoviją „Twitter“ pavadino „blogiausiu kalėjimų pragaru“.

Permės regiono sostinė Permė yra už maždaug 1,4 tūkst. km, o Mordovijos sostinė Saranskas - už maždaug 640 km nuo Maskvos.

Permės krašte, kur žiemą oro temperatūra gali nukristi iki 50 laipsnių šalčio, Stalino laikais buvo darbo stovyklos, kurių viena dabar yra paversta politinių represijų istorijos muziejumi.

Mordovija taip pat labiau garsėja ne savo ežerais, o Stalino laikų kolonijomis. 4-ajame ir 5-ajame dešimtmečiuose čia buvo 23 tūkst. kalinių, nurodoma regiono kalėjimų administracijos interneto svetainėje.

Dabar Mordovijoje yra 17 kolonijų, nurodo kalėjimų administracija.

Tolimų kolonijų parinkimas atrodo sąmoningas, kad visuomenei būtų sunkiau domėtis tuo, kaip bus kalinamos šios moterys, radijui „Echo Moskvy“ sakė teisių aktyvistas Levas Ponomariovas.

„Matyt, moterys į tolimas kolonijas buvo nusiųstos tam, kad šioms “Pussy Riot„ narėms būtų sunkiau susisiekti su giminaičiais ir advokatais ir, taip pat, kad visuomenei būtų sunkiau stebėti jų likimą“, - sakė jis.

N.Tolokonikova, M.Aliochina ir jų grupės kolegė Jekaterina Samucevič rugpjūčio mėnesį buvo nuteistos dvejus metus kalėti po performanso Maskvos katedroje, kurio metu išjuokė prezidentą Vladimirą Putiną.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos apeliacinis teismas paliko galioti bausmes N.Tolokonikovai ir M.Aliochinai, bet netikėtai nurodė paleisti J.Samucevič. Daugelis stebėtojų mano, kad tai buvo bandymas suskaldyti tvirtai drauge besilaikančią grupę.

J.Samucevič prieš kolegių išvežimą į kolonijas interviu AFP sakė, kad jos ramiai rengėsi perkėlimui, kurį laikė neišvengiamu po apeliacijos atmetimo.

„Jos supranta, kad greit keliaus į koloniją. Jos pakuojasi savo daiktus“, - sakė J.Samucevič.

„Iš principo jos tam pasirengusios. Jos nenusimena. Mes visos tikėjomės, kad atsidursime kolonijoje, visos tai žinojome, tad viskas gerai, jos tiesiog žino, kad greitai reikės važiuoti“, - pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių