Didžioji Britanija išves iš Afganistano 500 karių

Didžioji Britanija iki ateinančių metų pabaigos išves iš Afganistano dar 500 karių ir sumažins savo kontingentą iki 9 000, nes afganų saugumo pajėgos įgyja vis daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, trečiadienį pranešė premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas).

Šis pranešimas apie planuojamą palyginti nedidelį antrojo pagal karių skaičių užsienio pajėgų kontingento Afganistane mažinimą buvo paskelbtas praėjus dviem savaitėms po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė apie Afganistane dislokuoto amerikiečių kontingento mažinimą.

Pasak D.Camerono, Britanija prisiėmė "didžiulę naštos dalį " Afganistane: nuo JAV vadovaujamos invazijos, kuri buvo surengta reaguojant į prieš dešimtmetį įvykdytas rugsėjo 11-osios teroro atakas, pradžios šioje Centrinės Azijos šalyje žuvo 375 britų kariai.

"Praeitą mėnesį prezidentas B.Obama paskelbė, kad JAV iki šių metų pabaigos išves 10 tūkst. savo karių, o viso "antplūdžio" kontingento - apie 33 tūkst. karių - išvedimą baigs iki kitų metų vasaros pabaigos, - nurodė D.Cameronas. - Per JAV "antplūdį" JK (Jungtinė Karalystė) padidino savo esmines pajėgas papildomais 500 (karių)."

"Aš jau anksčiau esu sakęs, kad išvesime 426 JK kariškius iki 2012 metų vasario, o šiandien galiu paskelbti, kad JK galės sumažinti savo pajėgų lygį dar 500 (karių) - nuo 9 500 iki 9 000 - iki 2012 metų pabaigos", - pridūrė premjeras.

Dauguma Afganistane dislokuojamų britų karių šiuo metu sutelkti neramioje pietinėje Helmando provincijoje, kurioje jie kaunasi su Talibano kovotojais, siekiančiais nuversti prezidento Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) vyriausybę.

D.Cameronas sakė, kad planuojamas kontingento mažinimas atspindi pažangą, kurią  padarė besikurianti Afganistano armija ir policija.


Šiame straipsnyje: Afganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių