Dauguma rusų pritaria karui Gruzijoje

Kol Vakarų valstybės svarsto, kaip nubausti Rusiją už invaziją į Gruziją, dauguma rusų agresoriais laiko gruzinus, kuriems padeda priešiški Vakarai.

Daugelis rusų didžiuojasi, kad jų šalis gali pasipriešinti Vakarams ir ateiti į pagalbą mažai bendruomenei Pietų Osetijoje, praneša „Associated Press".

Visuomenės apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 2 tūkst. rusų, parodė, kad 71 proc. konflikte palaiko Rusijos remiamą Pietų Osetiją. 21 proc. teigia nepalaikantys nei vienos pusės ir vos 2 proc. remia Gruziją. Daugiau nei pusė - 53 proc. - apklaustųjų teigia, kad Rusija teisingai pasielgė nusiųsdama savo kariuomenę į Pietų Osetiją.

Dauguma rusų mano, kad Rusijos reakcija buvo neišvengiama - Gruzijos okupacija buvo vienintelė išeitis išgelbėti rusų taikdarius Pietų Osetijoje ir pasiekti, kad karo veiksmai neišplistų į pietinius Rusijos regionus.

„Rusijos gyventojai didžiuojasi, kad jų valstybė apgynė savo piliečius bei sustabdė kraujo praliejimą", - sakė žinomas šalies politikos analitikas Leonidas Sedovas.

Maskvoje gyvenantis 37 metų amžiaus finansininkas Aleksandras Makarovas teigia palaikantis Rusijos veiksmus, tačiau mano, kad Kremlius turėjo anksčiau imtis priemonių, tuomet konfliktas nebūtų peraugęs į karą.

„Prezidentas Michailas Saakašvilis peržengė ribas, kai naktį Gruzija užpuolė Pietų Osetiją ir žuvo taikūs civiliai gyventojai", - kalbėjo A.Makarovas.

Rusijoje pasigirsta ir kritikos žodžių, tačiau daugiausia interneto dienoraščiuose, o ne pagrindinėje šalies žiniasklaidoje, kurią kontroliuoja vyriausybė ar jos šalininkai.

Valstybės valdomi televizijos kanalai didžiausią dėmesį skiria Gruzijos kariuomenės padarytai žalai, o M.Saakašvilį vaizduoja kaip agresyvią Vašingtono marionetę. Viena Rusijos televizija netgi parengė interviu su psichiatru, kuris pareiškė, kad Gruzijos vadovas išprotėjo.

Apžvalgininkės Mašos Lipman teigimu, kai šalyje nėra laisvos žiniasklaidos, Rusijos gyventojai turi mažai galimybių gauti nepriklausomų žinių. Todėl, anot jos, rusų visuomenė yra labai lengvas taikinys propagandai.

Tačiau kai kurie interneto komentatoriai kritikuoja Rusijos vyriausybės veiksmus ir teigia, kad ji Gruzijoje elgiasi neadekvačiai.

„Gruzija, nors ir padarė didelių klaidų, neužpuolė Rusijos, - rašo maskvietis Aleksandras Samarzevas. - Todėl čia pasigirstantys raginimai visiškai ją sunaikinti yra fašizmas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių