Daugiau žmonių žūsta nuo smurto nei per karus

Nuo ginkluotų nusikaltėlių rankos žūsta daugiau žmonių nei per karus, rodo ketvirtadienį paskelbti tarptautinio tyrimo rezultatai.

Remiantis jais, ypač sudėtinga padėtis yra Lotynų Amerikoje ir vidurio Afrikos šalyse.

Nuo smurto kasmet pasaulyje miršta 526 tūkstančiai žmonių - daugiau nei 1 tūkstantis 400 žmonių per dieną, skelbiama 2011 metų tyrimo  „Global Burden of Armed Violence“ išvadose.

Iš jų tik 55 tūkstančiai žūsta karuose, o 396 tūkstančiai žmonių yra nužudomi ne konflikto zonose. Maždaug 54 tūkstančių netenkama per netyčinius nužudymus, dar 21 tūkstantis žmonių miršta per policijos operacijas.

„Daugelis valstybių, kuriose ginkluoto smurto atvejų skaičius yra didžiausias, net nekariauja“, - sakė Ženevos aukštojo mokslo instituto atstovas ir vienas tyrimo autorių Keithas Krause.

Šveicarijos finansuotas tyrimas parodė, kad net 14-oje šalių smurtinių mirčių per metus vidurkis yra didesnis nei 30 šimtui tūkstančių gyventojų. Tuo tarpu pasaulinis vidurkis yra 7,9 smurtinės mirties tam pačiam skaičiui gyventojų.

Tokiose šalyse kaip Salvadoras, Irakas ir Jamaika gyvena mažiau nei 5 procentai planetos gyventojų, tačiau jose užregistruojama ketvirtadalis visų pasaulio mirčių nuo smurto. Iš 14-os 2006-2009 metais tyrime dalyvavusių šalių  į aktyvaus konflikto zoną buvo įtrauktos tik šešios: Irakas, Kolumbija, Šri Lanka, Centrinė Afrikos Respublika, Sudanas ir Kongas.

Neretai smurtinių mirčių skaičiumi išsiskiria atskiri šalių rajonai.

Pavyzdžiui, Meksikos Čihuahua valstijoje, kur ginkluotos narkotikų platintojų gaujos varžosi dėl teritorijų, 2010 metais 100 tūkstančių gyventojų teko 129 smurtinės mirties atvejai. Kitose valstijose šis rodiklis žymiai mažesnis.

„Tai yra daugiau nei bet kokioje karo zonoje visoje planetoje“, - sakė K.Krause.

Nors didžioji dauguma smurto aukų yra vyrai, tačiau kasmet nuo smurto žūsta mažiausiai 66 tūkstančiai moterų. Nors, kuo aukštesni smurto rodikliai šalyje, tuo proporcingai mažesnis nuo jo žūstančių moterų skaičius, parodė tyrimas.

Į mirties atvejų skaičių kariaujančiose šalyse neįtraukti netiesiogiai su konfliktais susijusių mirčių skaičiai, kai, pavyzdžiui, dėl smurto žmonės nespėja laiku pasiekti ligoninių.


Šiame straipsnyje: smurtaskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

ass

ass portretas
karas tai nesmurtas....tai diskoteka...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių