Darbuotojai skuba „išmelžti“ darbdavius

Visą pasaulį užliejus atleidimų bangai, dėl ateities netikri darbuotojai skuba išnaudoti darbdavių teikiamas privilegijas: papildomą sveikatos draudimą, nuolaidas prekėms ir paslaugoms. Kai kas nesibodi iš darbo išeiti ir prikimštomis kišenėmis, rašo JAV žurnalas „Time“.

Griebia, kol gali

Paryžiuje dirbanti finansų analitikė Sophie neseniai sužinojo, kad jos bankas ketina atleisti 50 darbuotojų. Moteris nepuolė siuntinėti savo gyvenimo aprašymo naujiems darbdaviams, nebandė įsiteikti viršininkams. Ji nusprendė atlikti artroskopinę kelio operaciją.

„Darau tai dabar, nes praradusi darbą jau negalėsiu“, - paaiškino 27 metų Sophie, nenorėjusi atskleisti pavardės. Darbdavys suteikė jai papildomą sveikatos draudimą, todėl mokėti 4 tūkst. dolerių (10,6 tūkst. litų) už operaciją iš savo kišenės moteriai nereikės.

Šis atvejis nėra išimtinis. Recesijai apėmus pasaulio ekonomiką ir nykstant milijonams darbo vietų, darbuotojai skuba pasinaudoti įmonių teikiamais privalumais: gydosi dantis, siuntinėja paštą, perka dviračius su nuolaida.

„Žmonės yra įbauginti, - paaiškino Didžiosios Britanijos konsultavimo įmonės „Eos“ psichologas Dai Williamsas. - Dabar jie bando griebti kiek gali, kol dar gali.“

Svarbiausia - dantys ir akys

Paklausiausios yra dantistų paslaugos. „Pacientai ateina ir sako man: noriu išnaudoti visą sveikatos draudimą iki metų pabaigos, - pasakojo amerikietis dantų gydytojas Woody Oakesas. - Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, Brazilijoje - visur yra tas pat.“

Be dantų, darbuotojai puolė rūpintis ir akimis. Didžiosios Britanijos akinių kompanijos „Specsavers“, turinčios 12 tūkst. korporatyvinių klientų, pardavimai nepaisant krizės pernai išaugo 40 proc.

Toks elgesys nėra naujiena darbo rinkos specialistams. JAV kompanijos „Ernst&Young“ analitikas Grahamas Farquharas sakė, kad tokia pat karštligė Jungtinėse Valstijose buvo kilusi per ekonomikos nuosmukį 2001 m.

Darbuotojai graibsto prekes

Katarina, neseniai netekusi darbo Frankfurto kosmetikos kompanijoje, paskutinę darbo dieną pradėjo lankyti sporto klubą, kad galėtų pasinaudoti įmonės teikiama nuolaida. „Jau mėnesį nedirbu, bet turiu dirbančio žmogaus abonementą“, - džiaugėsi moteris, per mėnesį sutaupanti 40 dolerių (106 litus).

Įmonės, kurioje dirbo Katarina, vadovai iki šiol nekreipė dėmesio į tai, kad darbuotojai kartas nuo karto pasisavina kokią prekę. Atslinkus krizei darbuotojai ėmė kimšti į kišenes daugiau kosmetikos, nesikuklina paimti ir brangesnių prekių.

„Pas mus tai buvo įprasta. Tai darė ir praktikantai, ir viceprezidentas“, - pasakojo Katarina, prisipažinusi, kad prieš atleidimą prisikimšo į rankinę kremo nuo raukšlių.

Suskubo ir mokytis

Paryžiaus komunikacijų bendrovėje dirbantis amerikietis Jimas praėjusių metų pabaigoje pradėjo lankyti darbdavio apmokamus prancūzų kalbos kursus. Sužinojęs, kad gegužę bus išmestas, jis pradėjo vaikščioti į pamokas ne du, o keturis kartus per savaitę, kad suspėtų baigti kursus iki atleidimo.

„Nebelieka jokios motyvacijos dirbti, kai žinai, kad po poros mėnesių būsi atleistas“, - guodėsi Jimas. Bet jaunuolis džiaugiasi bent tuo, kad įrašys dar vieną kalbą į gyvenimo aprašymą, kurį netrukus pradės siuntinėti visiems iš eilės.


Šiame straipsnyje: darbuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių