Dar vienas kelias Goro provincijoje - pravažiuojamas

Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos septintosios atkūrimo grupės stovykloje ketvirtadienį lankėsi La Va Sar Džiangalo rajono administratorius Hadiras Ali Etamody. Vizito metu buvo pasirašyta sutartis dėl dviejų kelio pralaidų įrengimo rajono gyvenvietėse.

Projektas finansuojamas iš Lietuvos specialiosios misijos mažųjų projektų programos lėšų. Jis bus vykdomas, įtraukiant vietinės valdžios institucijas bei pasitelkiant vietinių gyventojų idėjas ir atsižvelgiant į jų poreikius.

Kelio pralaidų La Va Sar Džiangale būtinumą išreiškė pats rajono administratorius ankstesnių susitikimų su kariais metu. Jis pasakojo apie problemas, su kuriomis susiduria vietiniai gyventojai, atėjus rudeniui, baigiantis žiemai ir pavasario pradžioje. Keliai, anot administratoriaus, nepravažiuojami, vietiniai gyventojai negali gabenti maisto ar kitų krovinių į gretimas gyvenvietes. Sunkus susisiekimas su sostine - pagrindiniu prekybos centru, kuriame taip pat yra vienintelė ligoninė provincijoje.

PAG-7 kariai praėjusią savaitę lankantis Lalo rajone  administratorius Hadiras Ali Etamody nurodė sudėtingiausius kelio ruožus Kajnavo ir Dahan Javkalak gyvenvietėse. Čia žmonės jau ne vieną pavasarį, tirpstant sniegui ir patvinstant upėms, badauja ir skursta. Tam turi įtakos ir prastos kelio sąlygos.

Vietinis inžinierius Alidadi Lali sudarė darbų projektą, pagal kurį nustatė medžiagų poreikį ir paskaičiavo visas išlaidas. Anot jo, darbai užtruks apie mėnesį. Juos atlikti reikės vieno prižiūrėtojo ir penkių - šešių darbininkų - taigi, bus įdarbinti mažiausiai šeši rajono ar aplinkinių gyvenviečių žmonės. Jiems šio projekto įgyvendinimas bus papildomos lėšos pragyvenimui.

Pasak PAG-7 kariškių, šio rajono žmonės stengiasi kurti saugią ir ramią ateitį. Praėjusią savaitę, vietiniai Lalo gyventojai pridavė vienus paskutinių ginklų rajone.  Lalo gyventojai entuziastingai prisideda prie gražesnės ateities Afganistane kūrimo.

Tai pirmas tokio pobūdžio projektas, vykdomas iš Lietuvos specialiosios misijos lėšų, kai  projekto partneris yra ne tarpininkė nevyriausybinė organizacija, o vietinė bendruomenė. Techninę projekto priežiūrą vykdo Krašto apsaugos ministerijos deleguotas atstovas.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių