Danai – laimingiausia tauta pasaulyje

Danija, garsėjanti demokratija, socialine lygybe bei taikia aplinka, yra pati laimingiausia šalis pasaulyje, pirmadienį paskelbė tyrimą atlikę mokslininkai.

Zimbabvė, kurią kamuoja politinės ir socialinės problemos, pripažinta pačia nelaimingiausia valstybe. Turtingiausia pasaulio valstybė JAV šiame sąraše užėmė 16 vietą, praneša naujienų agentūra „Reuters".

Bendros tendencijos rodo, jog pasaulis tampa laimingesnis, teigia apklausą atlikęs pasaulio socialinių mokslininkų tinklas.

Mokslininkai nustatė, kad 45-se iš 52-jų tirtų valstybių nuo 1981 iki 2007 metų, kai buvo vykdomi tyrimai, atsirado daugiau laimingų žmonių.

„Manau, kad egzistuoja glaudus ryšys tarp laimės ir taikos", - sakė tyrimui vadovavęs Mičigano universiteto mokslininkas Ronaldas Ingelhartas. Mokslininko nuomone, laimė ir demokratija taip pat yra neatsiejamos sąvokos.

„Mūsų tyrimo duomenimis, Danija yra laimingiausia šalis pasaulyje", - sakė R.Ingelhartas. „Ji yra pasiturinti, nors ir ne turtingiausia valstybė".

Mokslininkų sudarytame sąraše aukštą vietą taip pat užima Puerto Rikas, Kolumbija, Šiaurės Airija, Islandija, Šveicarija, Airija, Nyderlandai, Kanada ir Švedija.

„Jungtinės Valstijos viso pasaulio kontekste irgi atrodo visai neblogai. Ši šalis yra ne tik turtinga, bet ir skiria daug dėmesio lygioms vyrų bei moterų teisėms, etninei lygybei, socialiniams klausimams ir turi didelę politinę laisvę", - kalbėjo R.Ingelhartas.

Apklausa, kurią mokslininkai pirmą kartą suorganizavo 1981 metais, buvo sudaryta iš dviejų paprastų klausimų: „Atsižvelgus į visas aplinkybes, jūs esate labai laimingas, pakankamai laimingas, nelabai laimingas ar visiškai nelaimingas?" ir „Ar esate patenkintas savo dabartiniu gyvenimu?"

Tyrimo metu buvo apklausti 350 tūkst. žmonių.

„Visgi svarbiausias veiksnys, lemiantis žmogaus laimę, yra galimybė laisvai pasirinkti, kaip gyventi savo gyvenimą", - teigia mokslininkas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių