Damaske per sprogdinimą žuvo 42 žmonės, tarp jų - sunitų dvasininkas

Vienam mirtininkui susisprogdinus mečetėje Damasko centre, žuvo 42 žmonės, tarp jų iškiliausias Sirijos režimą palaikantis sunitų dvasininkas, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Sprogdintojas ketvirtadienį detonavo bombą Imano mečetėje, kai dvasininkas Mohamedas Ramadanas al Bouti (Mohamedas Ramadanas Butis) kreipėsi į teologijos studentus, o ši ataka buvo panaši į smurtą tarp religinių bendruomenių Irake.

„Žmonių, žuvusių kaip kankiniai per mirtininko teroristo ataką Imano mečetėje, padaugėjo iki 42, o 84 buvo sužeisti“, - paskelbė valstybinė televizija, remdamasis Sveikatos apsaugos ministerijos informacija.

M.R.al Bouti buvo aukščiausio rango Sirijos sunitų dvasininkas, palaikantis Damasko režimą. Jo pamokslus per musulmonų pagrindines penktadienines pamaldas dažnai tiesiogiai transliuodavo valstybinės televizijos.

Šio dvasininko žūtis tapo smūgiu prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu, kovojančiam su sukilimu, įsiplieskusiu, kai vyriausybės pajėgos ėmėsi žiauriai malšinti Arabų pavasario įkvėptus demokratijos šalininkų protestus, prasidėjusius 2011-ųjų kovą.

Valstybinės televizijos reportaže, nufilmuotame mečetės viduje, matėsi dešimtys lavonų ir kūnų dalių, gulinčių ant kilimais užklotų grindų kraujo klanuose.

Opozicinės Nacionalinės koalicijos vadovas Ahmedas Moazas al Khatibas (Ahmedas Muazas Chatibas) pasmerkė dvasininko nužudymą, vadindamas šį išpuolį nusikaltimu. Jis taip pat iškėlė prielaidą, kad šią ataką galėjo suorganizuoti Damasko režimas.

„Kategoriškai smerkiame teologo daktaro Mohamedo Saeedo Ramadano al Bouti (Mohamedo Saido Ramadano Bučio) nužudymą“, - A.M.al Khatibas sakė telefonu naujienų agentūrai AFP Kaire.

A.M.al Khatibas, kuris pats yra dvasininkas, sakė pažinojęs M.R.al Bouti, kuris turėjo didelį autoritetą tarp islamo teologų, tačiau nepritarė jo aktyviai reikštam B.al Assado palaikymui.

1929 metais gimęs M.R.al Bouti buvo kilęs iš didelės kurdų šeimos. Jis daugelį metų studijavo islamą, įskaitant studijas pagrindiniame sunitų teologijos centre - Al Azharo universitete Kaire.

Opozicija jį smerkė, o M.R.al Bouti dažnai pasisakydavo prieš sukilėlius, taip pat ragindavo sirus stoti į armiją ir su jais kautis.

Didelę dalį Sirijos režimo pareigūnų sudaro mažumą šalyje sudarančios alavitų bendruomenės nariai. M.al Bouti palaikymas buvo labai svarbus Damasko režimui, teigiančiam, kad jis atstovauja visiems sirams, įskaitant sunitus, kurie daugiausiai palaiko opoziciją.


Šiame straipsnyje: Damaskassprogimassunitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių