D. Cameronas nesupranta, kodėl BBC vadovui sumokėti milijonai

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas mano, kad „sunku pateisinti“ buvusiam BBC generaliniam direktoriui George'i Entwistle'ui pažadėtą išmoką, tačiau tai yra paties transliuotojo reikalas, pirmadienį pranešė jo atstovas spaudai.

Visuomenės kritikos susilaukė pranešimas, apie 1,3 mln. svarų siekiančią išmoką G.Entwistle'ui, kuris šeštadienį dramatiškai atsistatydino dėl BBC pranešimo, neteisingai apkaltinusio vieną politiką vaikų lytiniu išnaudojimu.

„Akivaizdu, kad sunku pateisinti didoką tokio pobūdžio išmoką, tačiau yra valdytojų taryba (BBC Trust), todėl jai reikia teisintis prieš licencijos mokesčio mokėtojus“, - sakė D.Camerono atstovas žurnalistams.

Nors BBC generalinio direktoriaus poste G.Entwistle'as išdirbo 54 dienas, jam skirta vienerių metų atlyginimo dydžio 450 tūkst. svarų sterlingų vienkartinė išmoka ir 877 tūkstančių svarų firmos atskaitymų jo pensijai, nurodoma pranešimuose.

Paklaustas, ar G.Entwistle'as neturėtų sąžiningai nuspręsti, ar dera jam imti visą išmoką, D.Camerono atstovas paaiškino, jog „tai George'o Entwistle'o reikalas“.

BBC yra finansuojamas iš mokesčio, kurį moka visi televizorių turintys Didžiosios Britanijos gyventojai.
„Manau, kad tai yra absoliučiai stulbinantis, nepriimtinas ir nepateisinamas dalykas, įžeidimas licencijos mokesčio mokėtojams“, - pridūrė D.Camerono konservatorių partijos ir parlamentinio žiniasklaidos komiteto narys Philipas Daviesas.

Pagal sutartį, G.Entwistle'ui turėjo būti skirta tik 6 mėnesių atlyginimo dydžio išmoka, tačiau BBC valdytojai - „ BBC Trust“ - pareiškė, kad išmokos dydis atspindi jo aktyvų dalyvavimą su krize susijusiuose tyrimuose.

Didžiosios Britanijos spauda pirmadienį taip pat kritikavo pensijinio atskaitymo dydį.  „Su BBC bosu atsiskaityta“ - skelbia laikraščio „Daily Mirror“ antraštė.

Parlamentinio žiniasklaidos komiteto vadovas parlamentaras Johnas Whittingdale'as pareiškė, kad laukia pasiaiškinimo iš „BBC Trust“ pirmininko Chriso Patteno, kuris dėl iškilusios krizės pats patiria spaudimą atsistatydinti.

„Daugelis bus labai nustebę, kad kažkas, dirbęs tokį trumpą laiką ir turėjęs atsistatydinti tokiomis aplinkybėmis, išeis su 450 tūkst. svarų mokesčių mokėtojų pinigų“, - sakė jis.

„Iš pirmo žvilgsnio tai tikrai atrodo gana neįprasta, tačiau aš palauksiu, ką pasakys Lordas Pattenas“, - pridūrė J.Whittingdale'as.

Kabineto ministrė kultūros, žiniasklaidos ir sporto klausimais Maria Miller taip pat sakė, kad „BBC Trust“ turės pasiaiškinti dėl šios išmokos.

„Aš jaučiau, kad  (BBC) “Trust„ gerokai vėlavo reaguodami į krizę, tačiau dabar veikia ryžtingai“, - pridūrė ji.

G.Entwistle'as atsistatydino po to, kai pagrindinė transliuotojo naujienų programa „Newsnight“ atsiprašė už tai, kad neteisingai apkaltino buvusį „torių“ partijos iždininką Alistairą McAlpine'ą (Alisterą Makalpiną) dėl vaikų lytinio išnaudojimo aštuntajame dešimtmetyje vienuose Velso vaikų namuose.

Vos prieš kelias savaites BBC sukrėtė didžiulis skandalas dėl įtarimų, kad velionis BBC laidų vedėjas Jimmy Savile'is - viena didžiausių korporacijos žvaigždžių - per keturis dešimtmečius lytiškai išnaudojo šimtus vaikų, ir manoma, kad korporacija šią informaciją slėpė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių