„Costa Concordia“ kapitonas pripažino pasukęs per vėlai

Ant seklumos užplaukusio ir apvirtusio laivo „Costa Concordia“ kapitonas pripažino suklydęs naviguodamas, praneša Italijos žiniasklaida.

Kapitonas Francesco Schettino nelaimės tyrėjams teigė „per vėlai nurodęs laivą pasukti“, tad jis priplaukė per arti salos, teigiama nutekintoje apklausos stenogramoje.

Laive plaukė 4,2 tūkst. žmonių. 11 jų per nelaimę žuvo, daugiau kaip 20 vis dar laikomi dingusiais. Jų paieškas teko laikinai sustabdyti, praneša BBC.

Kaip teigiama stenogramoje, kurią cituoja Italijos žiniasklaida, kapitonas tvirtino, kad dėl laivo maršruto pirmąją kruizo po Viduržemio jūrą dieną buvo nuspręsta penktadienį, išplaukiant iš uosto netoli Romos.

Kapitonas teisėjui pasakojo, kad jis nusprendė praplaukti šalia Džilijos salos, kad pasveikintų buvusį kapitoną, kuris šioje saloje turi namą.

„Navigavau žvalgydamasis, nes gerai žinojau gylius, o šį manevrą jau dariau tris ar keturis kartus. Tačiau šį kartą nurodžiau pasukti per vėlai ir atsidūriau vandenyse, kurie buvo per seklūs. Nežinau, kodėl taip nutiko“, – pasakojo jis.

Laivo savininkė „Costa Crociere“ anksčiau šią savaitę teigė neleidusi maršruto keisti.

Antradienį kapitono F. Schettino advokatas teigė, kad jo klientas teisėjui pasakojo, kad keleivių gyvybes pavyko išgelbėti tik dėl manevro, kurį jis atliko, kai laivas atsitrenkė į uolas.

Kapitonui skirtas namų areštas. Jis įtariamas netyčinėmis žmogžudystėmis. Prokurorai taip pat apkaltino jį palikus laivą anksčiau, nei buvo baigta evakuacija.

Kapitono ir uosto pareigūno pokalbio, daryto po avarijos, įrašas tai patvirtina, tačiau F. Schettino tokius tvirtinimus neigia. Įraše, kurį paviešino laikraštis „Corriere della Sera“, girdėti, kaip Livorno uosto vadovas Gregorio De Falco keletą kartų liepia kapitonui sugrįžti į laivą ir padėti keleiviams.

Per teismo posėdį kapitonas teigė negalėjęs sugrįžti į laivą, nes šis buvo pasviręs ant šono.

Italijos žiniasklaida taip pat pranešė, esą kapitonas teisėjui aiškino laivą palikęs netyčia, kai užkliuvo ir įkrito į gelbėjimosi valtį.

Tuo metu jau identifikuota pirmoji nelaimės auka. Tai 38 metų vengrų smuikininkas Sandoras Feheris. Jo kūnas rastas laivo nuolaužose, pranešė Vengrijos užsienio reikalų ministerija.

Tolimesni dingusiųjų paieškos darbai buvo sustabdyti. Anot pareigūnų, egzistuoja pavojus, kad dėl audringų orų „Costa Concordia“ gali visiškai nuskęsti.

Pareigūnai tikisi netrukus pradėti laivo iškėlimo darbus, taip pat išpumpuoti laive esantį kurą. 2,3 tūkst. tonų kuro iš 17 laivo kuro bakų pumpuos Olandijos kompanija.

Italijos aplinkos ministro Corrado Clini teigimu, gali prireikti maždaug 10 dienų degalams iš laivo išpumpuoti. Anot jo, jei to padaryti nepavyks, vietos gamta atsidurs pavojuje.

„Turint omenyje, kad tai 2,4 tūkst. tonų kuro, žala gali būti didžiulė“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kapitonas

kapitonas portretas
Kaip gerai-netycia iskrito is liavo-ir tiesiai i valti! Ne kiekvienam taip pasiseka gyvenime
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių