Choleros protrūkis Haityje – biologinė ataka?

Haičio prezidentas René Prévalis įsitikinęs, kad kilęs choleros protrūkis yra biologinė ataka, kuria siekiama galutinai destabilizuoti sunkią padėtį jo šalyje.

Kai Haitį šių metų sausį sudrebino žemės drebėjimas, nusinešęs 300 tūkst. žmonių gyvybę ir dar 3 mln. gyventojų palikęs be pastogės, ekspertai įspėjo, kad saloje gali paplisti įvairios infekcinės ligos. Tarptautinės pagalbos dėka ligų protrūkį pavyko sustabdyti, bet po devynių mėnesių kilo choleros epidemija. Tačiau jos židinys atsirado visai ne toje vietoje, kur buvo prognozuota. Virusas pradėjo siautėti šiaurinėje salos dalyje, kuri beveik nenukentėjo nuo žemės drebėjimo. Dominikos Respublikoje, kuri yra įsikūrusi toje pačioje saloje, nebuvo užfiksuota nė vieno choleros atvejo.

Remdamasis šiais faktais R.Prévalis tvirtina, kad cholera atsirado ne Haityje, o buvo atvežta iš kažkur kitur.

Choleros aukos jau skaičiuojamos šimtais, bet ekspertai būgštauja, kad ateityje jų gali būti tūkstančiai. Mat Haityje siautėja vienas pavojingiausių choleros štamų – 01. Jeigu jis patenka į žmogaus organizmą, be kvalifikuotos pagalbos mirtis jį gali ištikti jau po trijų valandų.

Specialistai taip pat baiminasi, kad choleros virusas gali pasiekti žemės drebėjimo nuniokotą regioną, kur daugiau nei milijonas žmonių iki šiol gyvena palapinėse. Tokiu atveju Haitis gali susidurti su siaubingo masto katastrofa.


Šiame straipsnyje: Haitischolera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių