Čekijos prezidentas Klausas žada pasirašyti Lisabonos sutartį

Euroskeptiškasis Čekijos pezidentas Vaclavas Klausas, paskutinis iš Europos Sąjungos šalių vadovų tebedelsiantis pasirašyti Lisabonos reformų sutartį, šeštadienį užsiminė, jog jis galiausiai pasirašys šį dokumentą.

"Traukinys važiuoja taip greitai, ir kol kas nematyti, jog jį galima būtų sustabdyti ar sugrąžinti, nesvarbu ko kai kurie iš mūsų norėtų", - sakė jis dienraščiui "Lidove noviny".

Anksčiau šį mėnesį supykdęs Europos Sąjungą savo reikalavimu papildyti sutarties tekstą, V.Klausas ir dabar sakė nelaikąs sutarties teksto geru "laisvei Europoje".

"Jos potencialus vertinimas nesibaigs, - vis dėlto pridūrė jis. - Disputai apie laisvę ir demokratiją Europoje tikrai tęsis".

V.Klausui delsiant pasirašyti Lisabonos sutartį, nerimauta, kad jis galbūt laukia 2010 metų birželį Didžiojoje Britanijoje vyksiančių rinkimų, kuriuos tikisi laimėti konservatoriai, o šie linkę rengti referendumą dėl Lisabonos sutarties galiojimo Britanijoje.

Tačiau V.Klausas sako, jog tos baimės esančios nepagrįstos - "aš negaliu laukti ir nelauksiu rinkimų Britanijoje, nebent britai surengtų juos artimiausiomis dienomis ar savaitėmis".

Kol kas V.Klausas negali pasirašyti sutarties dar ir todėl, kad būtina sulaukti Konstitucinio teismo įvertinimo, ar ES sutartis neprieštarauja Čekijos konstitucijai. Tokio sprendimo laukiama paskelbiant spalio 27 dieną.

Kad sutartis įsigaliotų, jos tekstą turi ratifikuoti visos 27 ES šalys.

V.Klausas penktadienį pareiškė, kad dokumentas leis žmonėms, kurie po Antrojo pasaulinio karo buvo išvaryti iš Čekijos, apeinant šalies teismus kreiptis į Europos Teisingumo Teismą ir kelti reikalavimus dėl turto grąžinimo.

Todėl jis reikalavo išlygos dėl ES Pagrindinių teisių chartijos. Anot jo išlyga turėtų garantuoti, kad Lisabonos sutartis nesudarys sąlygų tiems žmonėms šitaip reikalauti turto grąžinimo.


Šiame straipsnyje: Lisabonos sutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių