Buvęs „Goldman Sachs“ vadovas už sukčiavimą kalės dvejus metus

Buvęs banko „Goldman Sachs“ valdybos narys Rajatas Gupta, tapęs JAV vyriausybės surengto reido prieš prekybą vertybiniais popieriais, remiantis konfidencialia informacija, didžiausiu taikiniu, trečiadienį buvo nuteistas kalėti dvejus metus - gerokai trumpiau nei reikalavo prokurorai.

JAV apygardos teismo Niujorke teisėjas Jedas Rakoffas argumentavo, kad R.Gupta yra „nepaprastai“ prisidėjo prie humanitarinių ir švietimo projektų, kildamas į JAV verslo pasaulio viršūnę, todėl jam turėtų būti skirta švelnesnė bausmė nei dešimt metų laisvės atėmimo, kurios prašė prokurorai.

Tačiau teisėjas taip pat atmetė advokatų prašymą skirti dar švelnesnę viešųjų darbų bausmę - pavyzdžiui, teikiant pagalbą neturtingiesiems Ruandoje.

Aukščiausieji verslo lyderiai, užsiimantys finansų operacijomis, pagrįstomis konfidencialia vidine informacija, „privalo suprasti, kad kai tave sučiumpa, keliauji į kalėjimą“, pažymėjo J.Rakoffas.

63 metų R.Gupta taip pat turės sumokėti 5 mln. dolerių (13,3 mln. litų) baudą ir atvykti atlikti laisvės atėmimo bausmės nuo sausio 8 dienos.

Indijoje gimęs bankininkas, kurio žmona, dukros ir kiti artimieji sėdėjo teismo salėje, atrodė susikrimtęs, tačiau neparodė jokių emocijų, kai išgirdo nuosprendį.

Keliomis minutėmis anksčiau jis sakė teismui, kad tai „sunkiausia akimirka mano gyvenime po to, kai netekau savo tėvų, būdamas paaugliu“.

„Praradau reputaciją, kurią kūriau visą gyvenimą, - sakė jis. - Siaubingai gailiuosi dėl to, kaip tai paveikė mano šeimą, mano draugus, ir man brangias institucijas.“

R.Gupta birželį buvo pripažintas kaltu dėl banko valdybos paslapčių atskleidimo savo draugui Rajui Rajaratnamui, buvusiam padidintos rizikos fondo „Galleon“ magnatui, kuris pernai buvo nuteistas kalėti 11 metų dėl savo centrinio vaidmens viename nesąžiningos prekybos vertybiniais popieriais tinkle.

R.Gupta ne viena priklausė „Goldman Sachs“ valdybai, bet ir vadovavo prestižinei konsultacijų bendrovei „McKinsey & Co.“, taip pat buvo vienas iš plataus vartojimo prekių milžinės „Procter & Gamble“ direktorių - taigi, vienas iš sėkmingiausių indų imigrantų Jungtinėse Valstijose.


Šiame straipsnyje: Rajat Guptasukčiavimasbankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių