Buvęs CŽV pareigūnas pripažino šnipinėjęs Rusijai

Vienas iš aukščiausio rango kada nors nuteistų JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnų pirmadienį padarė kaltės pripažinimą, jog šnipinėjo Rusijai, kai jau buvo laikomas kalėjime - užverbavęs šiam darbui savo sūnų.

59 metų Haroldas Nicholsonas 199 metais buvo nuteistas 23,5 metų laisvės atėmimo už tai, kad pardavė Kremliui svarbios informacijos. Manoma, kad jis atskleidė kelių Rusijoje dirbusių Amerikos šnipų tapatybes.

Pirmadienį buvęs CŽV bazės Rumunijoje vadovas įgijo abejotiną šlovę tapęs pirmuoju Amerikos šnipu, kuriam buvo už tą pačią veiklą buvo pateikti dveji kaltinimai.

Sudarius susitarimą su prokurorais, pagal kurį jam tikriausiai pridėti aštuoneri metais laisvės atėmimo, H.Nicholsonas prisipažino, kad nuo 2006 metų iki 2008 metų gruodžio jis perdavė Rusijai daugiau informacijos, taip pat gavo atlygį už anksčiau nutekintus duomenis.

"Haroldas Nicholsonas pripažino ne vien išdavęs savo šalį - pakartotinai - bet ir išdavęs savo šeimą, įtraukdamas savo sūnų Nathanielį į savo nusikalstamą schemą, kad gautų daugiau pinigų už savo ankstesnį šnipinėjimą", - nurodė prokuroras Dwightas Holtonas.

H.Nicholsonas informaciją savo sūnui perduodavo per pasimatymus kalėjime vakarinėje Oregono valstijoje. Vėliau Nathanielis susitikdavo su Rusijos agentais San Fransiske, Meksike, Limoje ir Nikosijoje.

"Per šiuos susitikimus Nathanielis nutekindavo Rusijos Federacijai informacijos, gautos iš kaltinamojo, taip pat atsiimdavo pinigus u- kaltinamojo ankstesnę šnipinėjimą", - sakoma JAV teisingumo departamento pranešime.

Teisėja Anna Brown posėdį, per kurį bus paskelbtas nuosprendis H.Nicholsono byloje, paskyrė ateinančių metų sausio 18 dieną. Kaltinamojo sūnus Nathanielis buvo nuteistas pernai, o nuosprendį jam ketinama paskelbti gruodį.

Šiemet liepą JAV pareigūnai išaiškino ir išsiuntė į Rusiją dešimties šnipų grupę, kurios nariai daugelį metų buvo "miegantys agentai". Šie agentai buvo grąžinti į savo šalį per sensacija tapusį apsikeitimą šnipais, kai Maskva išsiuntė į Vakarų šalis keturis nuteistus šnipus.

Kremliaus agentai buvo suimti per JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) operaciją, kuri buvo sukėlusį pavojų Vašingtono pastangoms pagerinti santykius su Maskva.


Šiame straipsnyje: Harold Nicholson

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių