Bulgarijos premjeras B. Borisovas atsistatydino

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas trečiadienį paskelbė savo vyriausybės atsistatydinimą, šioje neturtingiausioje Europos Sąjungos (ES) šalyje įsiplieskus dideliems gatvės protestams dėl elektros kainos.

„Mes turime orumą ir garbę. Žmonės suteikė mums valdžią, ir mes ją jiems grąžiname šiandien“, - B.Borisovas pareiškė parlamentui ir pridūrė, kad nedirbs laikinojoje vyriausybėje.

„Nedalyvausiu vyriausybėje, kuriai vadovaujant policija muša žmones“, - teigė jis.

B.Borisovas sakė, kad įteiks prašymą atsistatydinti po eilinio ministrų kabineto posėdžio vėliau trečiadienį.

B.Borisovas mėgino nuraminti protestuotojus, atleisdamas finansų ministrą, žadėdamas sumažinti elektros energijos kainas ir nubausti užsienio bendrovėms priklausančias energetikos įmones, tačiau šios priemonės neišsklaidė nepasitenkinimo, o protestai tęsėsi antradienį.

Daugelis bulgarų nepatenkinti didėlėmis elektros kainomis, energetikos monopolijomis, prastais gyvenimo standartais ir didele korupcija. Po protestuotojų susirėmimų su policija antradienio vakarą 25 sužeistieji buvo paguldyti į ligoninę.

Šis žingsnis atveria kelią pirma laiko sušaukti visuotinius rinkimus, kurie turėjo vykti liepą, bet premjeras nenurodė, ar jie bus paankstinti.

B.Borisovas sakė, kad bus atšaukta elektros skirstymo tinklų licencija Čekijos bendrovei ČEZ, kuri yra didžiausia biržose listinguojama Centrinės Europos bendrovė. Šis žingsnis gali nulemti Sofijos susipriešinimą su partneriais Čekijoje.

Pastarosiomis savaitėmis Bulgariją krėtė protestais, pirmiausiai išprovokuoti padidintų elektros kainų, tačiau vėliau virtę šalies masto demonstracijomis prieš dešiniąją vyriausybę.

Per susirėmimus buvo sužeista dešimtys žmonių, o dar daug buvo suimti, kai protestuotojai įsiveldavo į grumtynes su riaušių policija ir niokojo vyriausybinių įstaigų pastatus sostinėje Sofijoje.


Šiame straipsnyje: BulgarijaBoiko Borisovprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kazys

kazys portretas
dirbu su bulgarais sake kad Kilovatas kaina 2 litai,sakau ,pas mus puse lito.Dabar supratau kodel ten tokios komedijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių