Britanijos „geležinė ledi" serga silpnaprotyste

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Margaret Thatcher - dėl savo tvirto charakterio 1980-aisiais vadinta „geležine ledi" - pasak jos dukters Carol, jau keletą metų serga silpnaprotyste. 

„Kai prastai jaučiasi, ji dažnai pamiršta sakinio pradžią dar nebaigusi jo sakyti", - memuaruose apie savo 82 metų amžiaus motiną rašo C.Thatcher.

Garsi politikė retai pasirodo viešumoje po to, kai 2002 metais gydytojai jai patarė vengti sakyti oficialias kalbas po patirtų kelių nedidelių insultų.

Silpnaprotyste sergantys žmonės netenka daugelio gebėjimų ir negali gyventi pilnaverčio gyvenimo. Šią ligą sukelia įvairios priežastys -  insultas, piktybiniai augliai, galvos traumos ir Alzheimerio liga. Vien Didžiojoje Britanijoje silpnaprotyste serga apie 700 tūkst. žmonių, du trečdaliai iš jų yra moterys.

Carol Thatcher sako, kad pirmuosius silpnaprotystės požymius pastebėjo kai jos motinai buvo 75-eri. Tuomet ji pokalbio metu supainiojo Folklandų ir Bosnijos karinius konfliktus.

„Vos nenuvirtau nuo kedės, - knygoje, kuri bus išleista kitą mėnesį, rašo politikės duktė. -  Negalėjau patikėti, kaip jai sunku tarti žodžius ir prisiminti įvykius".

Margaret Thatcher atėjo į valdžią po 1979 metais įvykusių rinkimų ir tapo pirma bei vienintele šalies ministre pirmininke. Šiose pareigose ji dirbo rekordiškai ilgą laiką - 11 metų.

C.Thatcher knygoje teigia, kad vienas sunkiausių pastarųjų metų įvykių jų šeimoje buvo tėvo Denio Thatcherio mirtis 2003 metais.

„Tėvo netektis buvo labai skausminga mamai, tačiau ji vis užmiršdavo, kad jis yra miręs. Turėjau jai nuolat iš naujo pranešti šią blogą naujieną", - sako Carol.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių