Britanijoje karalienės jubiliejaus proga vyko karinis paradas

Didžiosios Britanijos sostinėje pro Vindzoro pilį šeštadienį žygiavo tūkstančiai karių šventiniame parade karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) deimantinio jubiliejaus proga, kai naujausios apklausos rodo, jog žmonės vis labiau palaiko monarchiją.

Karalienė ir jos vyras princas Philipas (Filipas) stebėjo, kaip 2500 Karališkojo karo laivyno jūreivių, armijos ir Karališkųjų oro pajėgų kariai žygiavo pro pilį ir per miestą grojant šešiems karo orkestrams.

Parado kulminacija buvo 78 orlaivių skrydis; tarpo jų buvo ir Antrojo pasaulinio karo britų lėktuvų, o akrobatinės grupės „Red Arrows“ (Raudonosios strėlės) reaktyviniai lėktuvai danguje nubrėžė raudonos, baltos ir mėlynos spalvos dūmų juostas.

Tradiciškai ginkluotosios pajėgos jubiliejiniais monarchų metais pagerbia juos; panašūs renginiai vyko ir karalienės Victoria (Viktorijos) ir karaliaus George'o V (Jurgio V) garbei.

Gynybos štabo viršininkas generolas seras Davidas Richardsas (Deividas Ričardsas) pasakė, kad karalienės palaikymas „sukūrė ypatingą ryšį tarp monarchės ir jos pajėgų“.

„Paradas ir apžiūra bus tikrai prisimintina diena. Yra galimybė pabrėžti unikalų karalienės ryšį su Ginkluotųjų pajėgų vyrais ir moterimis ir jos vaidmenį mūsų gyvenime“, - pažymėjo jis.

Karinis paradas Vindzore, esančiame į vakarus nuo Londono, yra dalis virtinės renginių karalienės valdymo šešiasdešimtmečiui pažymėti.

Penktadienį ji surengė pilyje pietus beveik pusei šimto užsienio karališkųjų atstovų, tarp kurių buvo ir Bahreino karalius, dėl kurio dalyvavimo buvo kilę prieštaringų vertinimu po mirtino susidorojimo su kovotojais už demokratiją šioje Persų įlankos šalyje.

Švenčių kulminacija bus birželio 2 dieną, kai Princas Williamas (Viljamas) ir jo sutuoktinė Catherine (Ketrin) kartu su karaliene Elizabeth II karališkąja barža plauks per Londoną tekančia Temzės upe flotilės priešakyje.

Naujausioje nuomonių apklausoje, kurią surengė firma „Ipsos MORI“ ir kurios rezultatai paskelbti laikraštyje „Daikly Telegraph“, 80 proc. britų norėtų, kad šalis liktų monarchija ir tik 13 proc. norėtų gyventi respublikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių