B.Obamos demokratai per vidurio kadencijos rinkimus patyrė fiasko

Jungtinių Valstijų Respublikonų partija per vidurio kadencijos rinkimus atėmė iš demokratų ne tik daugumą Atstovų Rūmuose, bet ir buvusią Baracko Obamos vietą Senate.

Kaišios pagalius į ratus

Respublikonai, pasinaudoję rinkėjų nusivylimu prezidentu, kitais valdžios žmonėmis ir dideliu nedarbu, antradienį paveržė 60 anksčiau demokratams priklausiusių vietų Atstovų Rūmuose ir užsitikrino daugumą, nutraukdami vos ketverius metus trukusį demokratų valdymą.

Respublikonams perėmus Atstovų Rūmų kontrolę, valdžia bus suskaldyta, o B.Obamos darbas – komplikuotas. Respublikonai yra sakę, jog nori išlaidas sumažinti 100 mlrd. dolerių per metus ir atšaukti B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos pertvarkymą bei finansinio reguliavimo priemones.

Atstovų Rūmai turi galią per mokesčius kontroliuoti išlaidas, inicijuoti pareigūnų apkaltas ir susidarius aklavietei rinkti prezidentą. Rūmai taip pat gali rengti svarstymus ir tyrimus – šis svertas gali būti panaudotas siekiant trukdyti B.Obamos administracijai.

Simbolinis smūgis prezidentui

Aukštuosiuose Kongreso rūmuose – Senate – demokratai išsaugojo daugumą, tačiau jų persvara sumažėjo. Be to, JAV prezidentas patyrė simbolinį pralaimėjimą – respublikonas Markas Kirkas Ilinojuje laimėjo vietą Senate, kurią dabartinis šalies vadovas paliko prieš dvejus metus.

Kovose dėl Ilinojaus senatoriaus posto demokratai per pastaruosius keturis dešimtmečius anksčiau buvo pralaimėję tik kartą, todėl tikėtasi, kad jiems nebus sunku atsilaikyti ir šį kartą.

B.Obama uoliai stengėsi palaikyti demokratą Alexį Giannouliasą, kurio rinkimų kampanija patyrė skaudų smūgį, kai žlugo jo šeimos vadovaujamas bankas. Tačiau šioje Vidurio Vakarų regiono valstijoje demokratus sukompromitavo ilga virtinė skandalų.

Senate – nauja jėga

Pirmąsias savo vietas Senate iškovojo ultrakonservatyvus Arbatėlės judėjimas. Tai įvyko nepraėjus nė metams, kai ši chaotiška jėga įsiveržė į šalies politikos areną, šokiravusi stebėtojus savo ekscentriškais kandidatais ir radikaliomis pažiūromis.

Arbatėlės judėjimas vienija daugybę tarpusavyje iš esmės nesusijusių bendruomeninių grupių, kurių nariai yra konservatyvių bei libertaristinių pažiūrų ir sako, jog valdžia išleidžia per daug pinigų ir per daug apkrauna mokesčiais.

Ypatingo žiniasklaidos dėmesio buvo sulaukusi Arbatėlės judėjimo remta kandidatė Christine O'Donnell, kuri varžėsi dėl senatorės posto Delavere. Jos, švelniai tariant, keisti pasisakymai, įskaitant prisipažinimą, kad anksčiau ji domėjosi raganavimu, bei raginimai jaunimui susilaikyti nuo masturbacijos ir taip prisidėti prie kampanijos prieš pornografiją ir abortus, tapo neišsemiamu šaltiniu politinės satyros laidoms.

Tačiau didelis dėmesys nepadėjo Ch.O'Donnell iškovoti pergalę. Senatoriaus vieta atiteko jos varžovui demokratui Chrisui Coonsui.

Su ateiviais bendrauti nenori

37-iose valstijose antradienį taip pat vyko gubernatorių rinkimai, juose irgi geriau sekėsi respublikonams. Kai kuriose valstijose referendumui buvo pateikti vietinės reikšmės klausimai.

Kalifornijos gyventojai sprendė, ar legalizuoti marihuaną. Pirminiais duomenimis, dauguma balsavo prieš tokį pasiūlymą.

Oklahomos valstijoje rinkėjai atmetė pasiūlymą leisti teisėjams sprendžiant bylas vadovautis šarijos teise.

Kurioziškiausias klausimas referendume buvo sprendžiamas Denverio mieste. Jo gyventojai balsavo dėl pasiūlymo įpareigoti merą įsteigti 7 garbingų miestiečių komisiją kontaktams su ateiviais užmegzti. Šią idėją palaikė tik 2 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių