Bendrijos prezidentas: 25 ES šalys pasirašys fiskalinį paktą

Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy pirmadienį paskelbė, kad visos ES šalys, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Čekiją, per Bendrijos viršūnių susitikimą sutiko pasirašyti fiskalinį paktą, turintį ateityje apsaugoti nuo skolų krizių.

H.Van Rompuy savo svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „25 narės prisidės ir pasirašys fiskalinį paktą“.

Didžioji Britanija prie šios sutarties atsisakė prisidėti dar pernai gruodį, o Čekija, kaip nurodo pareigūnai, pareiškė, jog jai pirmiausiai reikia užsitikrinti pritarimą namuose.

Vokietijos siūloma sutartis įpareigos ES vyriausybes priimti įstatymus dėl biudžetų subalansavimo, taip pat numato beveik automatines sankcijas valstybėms, pažeidžiančioms taisykles dėl biudžeto deficito.

Per derybas dėl šio pakto Prancūzija ir Lenkija sugebėjo išspręsti ginčą dėl Varšuvos reikalavimo, kad euro neįsivedusios šalys privalo turėti vietą euro zonos viršūnių susitikimuose.

Susitarimą dėl sugriežtintos fiskalinės drausmės planuojama oficialiai pasirašyti kovo pradžioje, o šis paktas įsigalios, kai jį ratifikuos 12 valstybių.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy sakė esantis nustebęs dėl staigaus Prahos nuomonės pasikeitimo, mes Čekija per gruodį vykusį viršūnių susitikimą šį projektą palaikė.

„Kodėl tai, kas priimtina gruodį, nebėra priimtina šiandien?“ - N.Sarkozy klausė per spaudos konferenciją po viršūnių susitikimo.

ECB vadovas giria naująjį ES fiskalinį paktą

Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi antradienį pasveikino Europos Sąjungos (ES) susitarimą dėl griežtesnių biudžetų formavimo taisyklių, sakydamas, jog šis žingsnis priartina prie bloko fiskalinės sąjungos.

Naujasis paktas yra „pirmasis žingsnis fiskalinės sąjungos link“, M.Draghi sakė žurnalistams po to, kai ES lyderiai susitarė sugriežtinti fiskalinę drausmę, o tai, pasak ECB vadovo, „aiškiai sustiprins pasitikėjimą euro zona“.

Jis taip pat gyrė galutinį susitarimą dėl nuolatinio 500 mlrd. eurų finansinio gelbėjimo fondo - nuo liepos pradėsiančio veikti Europos stabilumo mechanizmo (ESM).

Kai kurie ES lyderiai tikisi, kad prisiimtos griežtesnės fiskalinės taisyklės paskatins konservatyvų ECB imtis ryžtingesnių veiksmų, siekiant išbristi iš skolų krizės.

Naujasis paktas įpareigoja 25 jį pasirašiusias Bendrijos nares įtraukti į savo nacionalinius įstatymus vadinamąją auksinę taisyklę dėl biudžetų subalansavimo, nuo už šių taisyklių nesilaikymo gresia beveik automatinės sankcijos.

Prie šio susitarimo neprisidėjo tik Didžioji Britanija ir Čekija.


Šiame straipsnyje: ESfiskalinis paktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių