BBC: slapti CŽV kalėjimai Lenkijoje tikrai buvo

Lenkijoje Senųjų Keikutų žvalgybos mokykloje Varmijos ir Mozūrų vaivadijoje slapti CŽV kalėjimai buvo, taip tvirtino britų BBC televizija savo reportaže, kuris nagrinėjamas Lenkijos televizijos TVN24 tinklalapyje.

Pasak britų žurnalistų, amerikiečiai Lenkijoje turėjo laisvas rankas, o žvalgybos mokykloje, Lenkijos įstojimo į ES išvakarėse, veikė labai slaptas CŽV kalėjimas, kuriame buvo kankinami musulmonai, taikant skandinimo imitavimo (waterboarding) metodą.

BBC tvirtina, jog vienas kalinių buvo Khalidas Sheikhas Mohammedas, kuris laikomas vienu iš teroristinių aktų Niujorke 2001 rugsėjo 11-ąją organizatorių. CŽV slaptame dokumente prisipažino, jog kaliniui buvo taikoma sustiprinta tardymo technika, taip pat skandinimo imitavimas - iš viso 183 kartus, nors pranešime nenurodoma, kur tardymai vyko.

Skandinimo imitavimas - surištam kaliniui ant galvos užmaunama tam tikra kaukė, ant kurios pilamas vanduo taip, jog kankinamajam ima trūkti oro ir jis pasijunta tartum skęstų. Kh.Sh.Mohammedas įrodinėja, jog buvo kankinamas Lenkijoje ir apie tai informavęs Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komitetą.

Šveicaro Dicko Marty, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos nario, nuomone, Lenkija ir kitos pokomunistinės šalys tuo metu buvo labai proamerikietiškos, kadangi CŽV padėjo joms atkurti šių šalių slaptąsias tarnybas po 1989 metų, taip pat JAV rėmė jų narystės Europos Sąjungoje siekius.


Šiame straipsnyje: LekijaCŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių