Baltijos jūros dugne – intriguojantis radinys

Švedijos lobių ieškotojai Baltijos jūros dugne aptiko tai, ką patys vadina savo gyvenimo atradimu. Tačiau niekas kol kas negali paaiškinti, kas tai per radinys.

Ieškodami laivų nuolaužų tarp Švedijos ir Suomijos, povandeninių paieškų bendrovės „Ocean Explorer“ specialistai fotografavo 80 m gylio dugną. Kaip juokavo komandos vadovas naras Peteris Lindbergas, jie netikėtai pastebėjo neatpažintą skraidantį objektą.

„Dirbu šį darbą jau beveik 20 metų ir dugne mačiau ne vieną objektą, bet tokio – dar niekada, – įspūdžiais dalijosi švedas. – Plaukiojome jau devynias dienas, buvome gerokai pavargę ir jau pasukome namų link, bet nusprendėme paskutinį kartą paleisti sonarinę įrangą – ir staiga atsirado šitas daiktas.“

Hidrolokatorius užfiksavo 60 m diametro cilindro formos objektą, o už 200 m – dar vieną, esantį disko formos.

P.Lindbergas ir jo komanda mano, kad šie objektai yra per dideli laivų nuolaužoms, bet logiško paaiškinimo patys neturi.

„Girdėjome įvairiausių versijų, pradedant nuo George‘o Lucaso erdvėlaivio „Millennium Falcon“ ir baigiant vartais į kitą pasaulį, į pragarą. Bet mes nesužinosime tiesos, kol patys ten nusileisime“, – sakė P.Lindbergas.

Švedijos jūrų muziejaus Archeologijos skyriaus vadovas Andreasas Olssonas sakė, kad lobių ieškotojų pateiktos nuotraukos jį suintrigavo, bet ekspertas abejoja, kad čia gali būti kas nors sensacinga.

Šoninio matymo sonaras, kurį naudojo lobių ieškotojai, neleidžia nustatyti, ar objektas yra geologinės, ar kokios nors kitos kilmės. Be to, teigė A.Olssonas, šis prietaisas gali perduoti netikslų vaizdą.

„Viskas priklauso nuo įvairių aplinkybių. Temperatūra, bangavimas, gylis ir kiti faktoriai gali turėti įtakos gaunamam vaizdui“, – aiškino muziejaus ekspertas.

P.Lindbergas sutiko, kad vaizdas nėra geriausios kokybės, bet jis ketina grįžti ir ištirti dugną pavasarį, kai jūra bus ramesnė. Tai gana rizikingas užsiėmimas ir labai brangus, retai atsiperkantis.

„Jeigu norite šalto dušo iš 50 svarų banknotų, leiskite į lobių paieškas jūroje, – ironizavo britas jūrų istorikas Andrew Lambertas. – Dauguma laivų liekanų galutinai supuvo arba plukdė beverčius dalykus, todėl jokios romantikos čia nebeliko.“

Tai supranta ir P.Lindbergas: „Tai labai sudėtingas užsiėmimas, nuolat reikalaujantis pinigų. Geriausia, kas tai galėtų būti – 60 m aukso. Tuomet būčiau labai laimingas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunadienei

Kaunadienei portretas
Sakyčiau kad gana persenusi šita jūsų naujienos kopija, berods pernai gale vasaros, ar rudenį skaičiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių