Iš Baltarusijos aktyvisto A. Beliackio bylos Lenkija nepasimokė

Lenkijos URM nepadarė išvadų po Baltarusijos opozicijos aktyvisto Alesio Beliackio bylos, kai šis disidentas buvo nuteistas kalėti, remiantis finansiniais dokumentais, perduotais Lenkijos ir Lietuvos institucijų autoritarinio Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimui.

Pasak laikraščio, paaiškėjo, kad praėjus trims mėnesiams po nuosprendžio paskelbimo A. Beliackio byloje, Lenkijos URM išsiuntė apie 30 Baltarusijos veikėjų deklaracijas apie fizinių asmenų pajamų mokesčius, kuriose įvardijamos iš lenkų diplomatų gautos sumos.

Šie dokumentai buvo išsiųsti vasarį registruotais laiškais su ministerijos logotipu. Šias deklaracijas gavo įtakingi Baltarusijos opozicijos veikėjai, tarp jų buvę kandidatai į prezidento postą, metę iššūkį A. Lukašenkai per rinkimus 2010 metų gruodį. Kai kurių adresatų gauti laiškai buvo pažeisti.

„Rzeczpospolita“ gautos šių dokumentų kopijos rodo, kad tose deklaracijose nurodomos nedidelės sumos.

Lenkijos URM atstovas Marcinas Bosackis laikraščiui sakė, kad šios deklaracijos susijusios su pinigais, išmokėtais Baltarusijos veikėjams, dalyvavusiems pernai vykusiame Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programos viršūnių susitikime.

„Šios lėšos nebuvo susijusios su, Baltarusijos teisės požiūriu, nepriimtinu nevyriausybinių projektų finansavimu iš užsienio, kaip nutiko... Alesio Beliackio byloje“, - pridūrė jis, pažymėjęs, jog nei vienas iš pernai lapkričio 17 dieną vykusio susitikimo dalyvių kol kas nepatyrė jokių nemalonumų.

Tačiau „Rzeczpospolita“ pabrėžė, kad A.Lukašenkos režimas gali pripažinti Lenkijos URM išsiųstus dokumentus kaip neteisėto finansavimo įrodymą.

Vienas iš artimiausių A.Beliackio bendradarbių, žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ atstovas Valentinas Stefanovičius sakė, kad Baltarusijos teisė numato galimybę gauti neapmokestinamą paramą iš užsienio tik su vyriausybės leidimu.

„Opozicijos atveju gauti tokį leidimą būtų kažkas panašaus į stebuklą“, - jis sakė „Rzeczpospolita“, pridūręs, kad susirašinėjimo paslaptis totalitarinio režimo valdomoje šalyje yra fikcija.

„Rzeczpospolita“ cituoja Lietuvos europarlamentarą Vytautą Landsbergį, pasak kurio, Baltarusijos opozicijos atžvilgiu įvykdytas dar vienas „politinis kriminalas“.

„Vėl turime politinį kriminalą. Tik laiko klausimas, kada Minsko valdžia viešai paskelbs, jog Lenkija finansuoja opozicionierius, - pažymėjo jis, kalbėdamasis su “Rzeczpospolita„. – Virš tų, kurie gavo deklaracijas iš Lenkijos, kabo kirvis – belieka laukti, kada jis nukris.“

V.Landsbergis priminė, kad Lietuva taip pat neapdairiai pasielgė Baltarusijos opozicijos atžvilgiu: "Lietuvos atveju, nagrinėjant bylą dėl Alesio Beliackio, informacija apie jo banko sąskaitą Baltarusijai išsiuntė pareigūnė, kurios vyras dirba Minske. Matosi, koks didžiulis yra žmonių, galinčių padaryti paslaugą Lukašenkai, tinklas.

Tuo turėtų labai intensyviai užsiimti mūsų specialiosios tarnybos."

Lenkijos portalas wprost.pl pranešė, jog URM paskelbė „Rzeczpospolita” paskelbtos informacijos patikslinimą, kuriame nurodoma, jog opozicijos veikėjams buvo išmokėti dienpinigiai, nesiekiantys 600 zlotų (420 litų paga dabartinį kursą) už dalyvavimą ES organizuotoje konferencijoje, todėl tai nėra “lėšos, nepriimtinos Baltarusijos valdžiai„. Be to, “nei vienas iš dalyvių iki šiandienos, kai pasirodė „Rzeczpospolita“ publikacija„, nesusidūrė su jokiais nemalonumais iš Baltarusijos valdžios pusės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
teisinga nesvarbu kad liaudiskus pinigus grobsto .Svarbu kad palaiko amerikono demokratija Baltarusijoj . O tai kad eilinis baltarusas gyvena geriau nej eilinis nepartinis nevyriausibinis Litovcas tai n axuj nesvarbu . Auksciau uz viska Ameriketiska demokratija visam pasaulije .:DDDDDDDD

gebelsas

gebelsas portretas
bet gi tai uzsienio finansuojamos priesiskos jegos valstybei.... o jei Rusijos diplomatas duotu pinigu kokiam musu veikejui?

1-am

1-am portretas
tai ko sėdi Lietuvoje? Varyk į baltarusiją, matomai, esi pasamdytas tik loti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių