B. Obama vyksta „išklausyti“ Izraelio ir palestiniečių

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį sakė, kad per savo būsimą kelionę į Izraelį ir Palestiniečių teritorijas „išklausys“ abiejų šalių ir jų nuomonių dėl to, kaip eiti į priekį po daugiau kaip dvejų metų, kai nevyko taikos derybos.

Tai B.Obama sakė išskirtiniame interviu Izraelio 2-ajam televizijos kanalui, kuris buvo parodytas savaitė prieš jo pirmąjį nuo išrinkimo prezidentu 2008 metais vizitą Jeruzalėje ir Vakarų Kranto Ramalos mieste.

Per šį vizitą, kuris prasidės kovo 20 dieną, B.Obama Jeruzalėje susitiks su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), o Ramaloje - su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) ir premjeru Salamu Fayyadu (Salamu Fajadu). JAV lyderis išklausys jų nuomones dėl to, kaip spręsti šį dešimtmečius trunkantį konfliktą.

„Mano tikslas šios kelionės metu yra klausytis. Ketinu susitikti su Bibi (B.Netanyahu) ... Ketinu susitikti su Fayyadu ir Abu Mazenu (M.Abbasu), ir išgirsti iš jų, kokia jų strategija, kokia jų vizija, kur tai, jų nuomone, turėtų eiti?“ - sakė jis.

Izraeliui stengiantis suformuoti naują koalicinę vyriausybę, kuri turi būti prisaikdinta kelios dienos prieš jo atskridimą, B.Obama pripažino, jog koks nors persilaužimas mažai tikėtinas.

Tačiau jis spaus abi šalis pripažinti viena kitos „teisėtus interesus“.

„Abu Mazenui pasakysiu, kad bandymas vienašališkai eiti į, pavyzdžiui, Jungtines Tautas (JT) ir apeiti Izraelį nebus sėkmingas“, - sakė jis, turėdamas omenyje palestiniečių bandymus užsitikrinti JT pripažinimą jų valstybei, kurie papiktino Izraelį.

„Bibi užsiminsiu, kad jis turėtų būti suinteresuotas stiprinti nuosaikią vadovybę Palestinos savivaldoje ... Pavyzdžiui, užtikrinti, kad tokie klausimai kaip gyvenvietės būtų vertinami tokiu požiūriu: ar dėl to palestiniečių nuosaikiesiems yra sunkiau, ar lengviau sėdėti prie (derybų) stalo?“ - sakė jis.

Palestiniečiai yra sakę, kad į taikos derybas grįš tik tuo atveju, jeigu Izraelis sustabdys nausėdijų veiklą ir kaip derybų pagrindą pripažins 1967 metų sienas.

Tačiau Izraelis tvirtina, kad prie derybų stalo grįš tik jeigu nebus jokių išankstinių sąlygų.

Kai tik trečiadienį atvyks į Tel Avivo oro uostą, B.Obama apžiūrės vieną priešlėktuvinės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“, kurią daugiausia finansuoja JAV, bateriją. Ši sistema, kaip teigiama, apsaugojo gyvybes per Izraelio konfliktą su „Hamas“ praėjusiais metais.

Ketvirtadienį jis apžiūrės Negyvosios jūros rankraščius - tekstus, kurie yra laikomi senovės žydų sąsajų su Izraeliu įrodymu.

Prieš tai, kai penktadienį išvyks iš Izraelio, B.Obama nuvyks į nacionalines kapines Herclio kalne, kur padės vainikus ant nužudyto Izraelio premjero Yitzhako Rabino (Icchako Rabino) ir šiuolaikinio sionizmo kūrėjo Theodoro Herzlio (Teodoro Herclio) kapų.

Šio vizito metu B.Obama taip pat dalyvaus valstybiniuose pietuose, kuriuos surengs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas), aplankys Holokausto memorialą „Yad Vashem“ ir Viešpaties gimimo bažnyčią Betliejuje.

Penktadienį Jordanijoje B.Obama susitiks su karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir surengs spaudos konferenciją, o kitą dieną apžiūrės senovinio Petros miesto griuvėsius.


Šiame straipsnyje: PalestinaIzraelisBarackas Obama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių