B. Obama siekia, kad gėjai JAV galėtų tuoktis

JAV prezidento Baracko Obamos administracija penktadienį oficialiai paprašė Aukščiausiojo Teismo atmesti 1996 metais priimtą įstatymą, kuriame santuoka apibrėžiama tik kaip vyro ir moters sąjunga.

Šis prašymas buvo įtrauktas į teisinį pranešimą, pateiktą JAV aukščiausiajai teismo institucijai, kurios devyni teisėjai ateinantį mėnesį planuoja svarstyti, ar turi būtų atmestas federalinis Santuokos apsaugos įstatymas (DOMA), draudžiantis tos pačios lyties asmenų santuokas.

Pranešime nurodoma, kad šis įstatymas „pažeidžia esminę konstitucinę garantiją dėl lygiateisės apsaugos“ įstatymuose, kuri yra numatoma JAV konstitucijos.

Minimas įstatymasDOMA „dešimtims tūkstančių tos pačios lyties asmenų porų, kurios yra susituokusios pagal valstijų įstatymus, atima galimybę naudotis įvairiomis svarbiomis federalinėmis privilegijomis, kurios taikomos teisėtai susituokusioms skirtingų lyčių asmenų poroms“, sakoma dokumente, kurį pasirašė JAV generalinis solisitorius Donaldas Verrilli.

Administracijos sprendimas mesti iššūkį DOMA nebuvo staigmena, nes B.Obama pastaruoju metu jau ne kartą yra sakęs, jog palaiko gėjų santuokas.

Per savo prisaikdinimo antrajai kadencijai ceremoniją praeitą mėnesį prezidentas kovą už gėjų teises prilygino ankstesniais dešimtmečiais vykusiam pilietinių teisių judėjimui.

„Mūsų kelias nėra užbaigtas, kol mūsų broliai gėjai ir seserys pagal įstatymą laikomi kažkuo kitu - nes, jeigu mes tikrai esame sukurti lygūs, tuomet ir meilė vienas kitam taip pat turi būti lygi“, - tąsyk sakė B.Obama.

2011 metais jis panaikino Pentagono politiką „Tu neklausk, o aš nesakysiu“ (Don't Ask, Don't Tell), reikalavusią, kad homoseksualūs kariškiai slėptų savo orientaciją, nes priešingu atveju grėsė pašalinimas iš tarnybos.

Pernai B.Obama tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, pasisakiusiu už gėjų santuokas.

DOMA draudžia tos pačios lyties asmenų santuokas federaliniame lygmenyje, tačiau gėjų teisių šalininkams laimėjus kelis vietos referendumus tokios poros dabar gali teisėtai tuoktis devyniose iš 50 valstijų ir sostinėje Vašingtone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
baisiau negu baisu

Justas

Justas portretas
Zmones tampa nelaimingais tuomet,kai ju kvailumas uztemdo isminti.

Meme

Meme portretas
ale kazi kodel , kai tik gerai atrodantis vyrukas, taip ir gejas!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių