B. Obama prisiekė antrajai JAV prezidento kadencijai (papildyta)

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį per paprastą ceremoniją, neturėjusią tos vilties ir istorinio pažado kaip prieš ketverius metus, buvo prisaikdintas antrai kadencijai.

Prezidento inauguracijos iškilmės vyks pirmadienį, kai B.Obama viešai pakartos priesaiką prie JAV Kapitolijaus, tačiau sekmadienį Baltuosiuose rūmuose įvykusi trumpa prisaikdinimo ceremonija įkūnijo sumažėjusį prezidento tarnystės, besirutuliojančios ekonomiškai sunkiais laikais, rezonansą.

„Aš, Barackas Husseinas Obama (Barakas Huseinas Obama), iškilmingai prisiekiu“, - pradėjo prezidentas ir tęsdamas pažadėjo „ištikimai vykdyti Jungtinių Valstijų prezidento pareigas, ... saugoti ir ginti ... Jungtinių Valstijų konstituciją“.

B.Obama, su lengva šypsena veide, prisiekė iškėlęs dešinę ranką, o kairę padėjęs ant šeimos Biblijos, kurią laikė jo žmona Michelle (Mišel), vilkėjusi mėlyną suknelę, derėjusią prie Baltųjų rūmų Mėlynosios salės, kur vyko ceremonija, dekoro.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas), kuris suklydo prisaikdindamas B.Obamą pirmajai kadencijai 2009 metais, iš lėto garsiai skaitė kiekvieną priesaikos eilutę, o prezidentas kartojo frazes, kurias pirmą kartą prieš 224 metus ištarė George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas).

Salėje, ant kurios sienų kabo buvusių JAV lyderių portretai, tarp jų - Thomo Jeffersono (Tomo Džefersono) ir Johno Adamso (Džono Adamso), B.Obama apkabino žmoną ir dukteris - 14-metę Malią (Maliją) ir 11-metę Sashą (Sašą), o paskui jauniausiai dukrai juokais pasakė: „Aš tai padariau“.

„Šaunuolis, tėti“, - pareiškė Sasha, kai tėvas ją apkabino po prisaikdinimo ceremonijos Baltųjų rūmų Mėlynojoje salėje.

„Aš tai padariau“, - atsakė B.Obama, o jo dukra pateikė šelmišką ceremonijos įvertinimą.

„Tu nesusimovei“, - pastebėjo Sasha Obama, kurios žodžius užfiksavo televizijos mikrofonas. Prezidento dukra akivaizdžiai turėjo omenyje prezidento prisaikdinimo ceremoniją pradedant pirmąją kadenciją, kai B.Obama suklydo tardamas priesaiką, todėl ją teko pakartoti iš naujo.

B.Obama taip pat buvo girdimas sakantis „ačiū, saldute“ savo žmonai Michelle, kai ji pasveikino vyrą su prasidėjusia antrąją kadenciją. Prezidentas taip pat sulaukė pagyrimo iš savo vyresniosios dukros -14-metės Malios (Malijos).

„Labai džiaugiuosi!“ - Malia Obama pareiškė savo tėčiui po televizijos transliuotos ceremonijos.

M.Obama vėliau „Twitter“ išsiuntė asmeninę žinutę: „Barackas ką tik prisiekė @Baltuosiuose rūmuose & panaudojo ceremonijai mano senelės Bibliją. Aš taip juo didžiuojuosi. -- mo“.

Vėliau B.Obama užsiminė apie nacionalinę vienybę - temą, kurią tikriausiai išplėtos pirmadienį sakydamas savo inauguracijos kalbą, per priėmimą šalininkams, padėjusiems jam per lapkričio mėnesio rinkimus įveikti respublikonų kandidatą Mittą Romney (Mitą Romnį).

„Inauguracija primena mums ... tą vaidmenį, kurį turime kaip bendrapiliečiai, prisidėdami prie bendro labo, net ir vykdydami savo individualias pareigas“, - sakė B.Obama.

Prezidentas sakė, jog šios iškilmės taip pat primena, kad yra dalykų, didesnių už individą, ir gyrė „Amerikos žmonių padorumą, gerumą, sugebėjimą greit atsigauti, kaimyniškumą, patriotizmą, pareigos jausmą, atsakomybės jausmą“.

Aukšto rango patarėjas Davidas Plouffe'as (Deividas Plufas) sakė, kad prezidentas per savo antrąją inauguracijos kalbą, kurią pirmadienį pasakys, kaip tikimasi, daugiau kaip pusės milijono žmonių miniai, - daug mažesnei nei 2009 metais - akcentuos nacionalines, visiems amerikiečiams bendras tiesas.

„Jis kalbės apie tai, kaip (valstybės) įkūrimo principai ir vertybės vis dar gali rodyti mums kelią šiandienos moderniame ir besikeičiančiame pasaulyje“, - sakė D.Plouffe'as per „ABC News“ laidą „This Week“.

B.Obama sekmadienį prisiekė laikydamasis JAV konstitucijos, kurioje pasakyta, kad jo pirmoji kadencija baigiasi sausio 20-osios vidurdienį.

Pagal tradiciją, kai prisaikdinimas išpuola sekmadienį, rengiama privati ceremonija, po kurios, pirmadienį, rengiamos viešos iškilmės, kai prezidentas viešai pakartoja priesaiką, pasako kalbą, įvyksta paradas ir iškilmingi inauguracijos pokyliai.

Viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo prisaikdintas anksčiau už savo bosą, anksti ryte, savo oficialioje rezidencijoje. Po to jis ir prezidentas padėjo vainiką ant Nežinomų kareivių kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse.

Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor (Sonia Sotomajor), kurią B.Obama savo pirmosios kadencijos metu išrinko pirmąja ispanakalbe teisėja darbui šiame teisme, dar kartą pateko į istoriją - prisaikdindama J.Bideną.

B.Obamos antrajai inauguracijai trūksta 2009 metų sausio 20-osios istoriškumo jausmo - prieš ketverius metus jis buvo prisaikdintas kaip pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas.

Nuo to laiko B.Obama stengėsi paspartinti silpną ekonomikos atsigavimą, nepateisino itin padidintų lūkesčių dėl jo prezidentavimo ir kariavo alinantį politinį karą su respublikonais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių