B. Obama pateikė Kongresui 3,8 trilijonų dolerių biudžeto planą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasiuntė Kongresui 3,8 trln. biudžeto planą, kuriuo, keliant mokesčius turtingiesiems ir apkarpant kai kurias populiariausias Amerikos socialines programas, tikimasi pažaboti įsibėgėjusį deficito didėjimą.

Prezidentas siekia rasti kompromisą tarp respublikonų, kurie atsisako didinti mokesčius, ir demokratų, kurie nori apsaugoti socialines lengvatas, todėl tikėtina, kad B. Obamos planas neįtiks nei vienai pusei.

Baltieji rūmai nori ištrūkti iš dabartinio ciklo, judant iš vienos biudžeto krizės į kitą ir vyriausybei balansuojant ant nemokumo ribos. Tačiau gilus politinis susipriešinimas trukdo priimti reikšmingų nutarimų, kurie padėtų išpręsti didžiulio šalies įsiskolinimo problemą.

Mažai tikėtina, kad Kongresas pradės rimtas diskusijas dėl biudžeto anksčiau nei iki vasaros pradžios, kai vyriausybė vėl susidurs su būtinybe didinti skolinimosi ribą arba susidurti su perspektyva, kad Jungtinės Valstijos pirmąkart taps nepajėgiomis grąžinti savo skolų.

B. Obama trečiadienio vakarą surengė privačią vakarienę Baltuosiuose rūmuose su keliolika respublikonų senatorių, siekdamas palenkti oponentus į savo pusę. Respublikono senatoriaus Johnny Isaksonos (Džono Aizeksono) pranešime sakome: „Susėsti pasikalbėti, kaip būtų galima apglėbti mūsų skolą yra geras pirmasis žingsnis, kuris, tikiuosi, taps gyva diskusija ir keliu į priekį, sprendžiant mūsų šalies problemas.“

Pagal prezidento planą siūlomos priemonės turėtų sumažinti JAV biudžeto išlaidas 1,8 trln. dolerių, mėginant sumažinti valstybės skolą.

Paskutinį kartas vyriausybė buvo patvirtinusi perteklinį metinį biudžetą 2001-aisiais. Tais pačiais metais buvo įvykdytos rugsėjo 11-osios teroro atakos, išprovokavusios karus Afganistane ir Irake.

Trečiadienį JAV iždo departamentas nurodė, kad šalies deficitas pirmąkart per pastaruosius penkerius metus gali mažesnis negu trilijonas dolerių. Skirtumas tarp valstybės išlaidų ir pajamų rekordines aukštumas buvo pasiekęs 2009-aisiais fiskaliniais metais - 1,41 trln. dolerių.

B. Obamos biudžeto plane 2014 metams numatoma, kad Vašingtonas atsisakys neseniai įsigaliojusių didelių biudžeto išlaidų karpymų, ypač paveikusių ginkluotąsias pajėgas. Gynybos departamentui finansuoti siūloma skirti 526,6 mlrd. dolerių - 52 mlrd. dolerių daugiau negu buvo nustatyta, atlikus skaudžius išlaidų karpymus, suplanuotus kaip priemonė, turinti spausti Baltuosius rūmus ir Kongresą siekti susitarimo dėl biudžeto.

Naujame biudžeto plane siūloma skirti 88,5 mlrd. dolerių papildomoms išlaidoms, vykstant karui Afganistane ir B. Obamai sprendžiant dėl JAV kovinių pajėgų išvedimo spartos ateinančiais metais.

Prezidento išlaidų ir mokesčių planas ateinantiems fiskaliniams metams, kurie prasideda spalio 1 dieną, vėluoja jau du mėnesius. Pagal jį numatoma biudžeto deficitą sumažinti 1,8 trilijono dolerių per ateinančius dešimt metų. Tai ketinama pasiekti didinant mokesčius, mažinant finansavimą sveikatos apsaugos programos „Medicare“ dalyviams ir apkarpant pragyvenimo išlaidų kompensacijas milijonams žmonių, gaunančių Socialinio draudimo pensijas bei išmokas pagal kitas vyriausybės programas.

Viena svarbi pagyvenusių žmonių teisių organizacija trečiadienį pareiškė esanti „guliai susirūpinusi“ dėl planų apkarpyti dvi pagrindines vyriausybės socialines programas. Pats B. Obama yra sakęs, kad jo pasiūlymas apkarpyti planuojamus išmokų didinimus dešimtims milijonų žmonių yra „mažesnis nei optimalus“ ir priimtinas tik tuomet, jeigu respublikonai sutiks tuo pačiu metu padidinti mokesčius turtingiesiems.

„Jeigu kas nors galvoja, kad užbaigsiu deficito mažinimo darbą, (padidindamas naštą) viduriniosios klasės šeimoms arba vien išlaidų apkarpymais, nuo kurių mūsų ekonomika nukenčia trumpuoju laikotarpiu, jie turėtų pagalvoti dar kartą“, - perspėjo prezidentas.

Tačiau respublikonai atmetė pasiūlymą didinti mokesčius, argumentuodami, kad pagal pernai gruodį priimtą susitarimą numatomos priemonės, dėl kurių turtingiesiems teks sumokėti 600 mlrd. dolerių daugiau, siekiant išvengti per didelio smūgio ekonomikai, yra viskas, ką jie yra pasiryžę toleruoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių