B. Al Assado taikos planas „atitrūkęs nuo tikrovės“?

Sirijos prezidento Basharo al Assado planas, kaip būtų galima užbaigti jo šalį krečiantį pilietinį karą yra „atitrūkęs nuo tikrovės“, o šis lyderis turėtų atsistatydinti, sekmadienį pareiškė JAV Valstybės departamentas.

B.Assado kalba „yra dar vienas režimo mėginimas laikytis įsikibus valdžios ir nieko nedarant, kad būtų įgyvendinamas Sirijos žmonių siekis imtis politinių pokyčių. Jo iniciatyva atitrūkusi nuo tikrovės“, - sakė departamento atstovė Victoria Nuland.

V.Nuland taip pat sakė, kad B.al Assado pasiūlymas pakerta specialiojo Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos taikos pasiuntinio Lakhdaro Brahimi pastangas ir kad tai „tik leis režimui nesiliaujant tęsti kruviną Sirijos žmonių priespaudą“.

„Beveik dvejus metus Al Assado režimas žiauriai elgėsi su savo žmonėmis, - pažymėjo ji. - Al Assadas neteko bet kokio legitimumo ir privalo pasitraukti , kad galėtų būti vykdomas politinis sprendinys ir demokratiniai pokyčiai, kurie atitiktų Sirijos žmonių lūkesčius.“

Anksčiau sekmadienį Earlier B.al Assadas pasakė kalbą, kurioje išdėstė trijų etapų planą, turintį užbaigti jau 21 mėnesį vykstantį konfliktą, kuris, kaip nurodo JT, nusinešė jau daugiau nei 60 tūkst. gyvybių.

Sirijos prezidentas opoziciją įvardijo Vakarų šalių „vergais“ ir ragino užsienio galybėms liautis rėmus sukilėlius.

„Tuojau po to mūsų karinės operacijos liausis“, - sakė B.al Assadas, išsamiau neaiškindamas, ar būtų nustatytas koks nors mechanizmas prižiūrėti tokioms paliauboms.

Tuomet Damaskas užmegztų kontaktus ir sušauktų nacionalinio dialogo konferenciją su oponentais Sirijos „viduje ir išorėje“, kurie nėra valdomi komandomis iš užsienio. Galiausiai būtų sudaryta nacionalinė chartija, dėl kurios būtų balsuojama referendume.

Tuo tarpu V.Nuland pareiškė, kad Vašingtonas toliau palaikys L.Brahimi pastangas įgyvendinti taikos programą, palaikomą penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, Arabų Lygos ir JT Generalinės Asamblėjos.

Ji kaltino B.al Assado režimą „sąmoningai kurstant įtampą tarp religinių bendruomenių ir toliau žudant savo žmones, atakuojant sunitų miestus ir kaimus“ dalyje Latakijos provincijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių