Azijoje triukšmingomis linksmybėmis sutikti Gyvatės metai

Pekinas, vasario 10 d. (AFP-BNS). Daugiau kaip milijardas azijiečių sekmadienį Gyvatės metus sutiko ir savaitės trukmės šventinį periodą pradėjo fejerverkų kakofonija, po šventinės kinų televizijos programos su tokiomis megažvaigždėmis kaip Celine Dion (Selin Dion).

Nuo Australijos iki Pietų Korėjos milijonai žmonių keliavo didžiulius atstumus, kad Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių - svarbiausią daugelio azijiečių šventę - sutiktų drauge su šeimomis.

Laikrodžiui išmušus vidurnaktį, dangų virš Pekino nušvietė spalvotos ugnys, gyventojai nepabūgę šalčio sprogdino triukšmingas pirotechnikos priemones, kurios, kaip tradiciškai tikima, atbaido piktąsias dvasias. Tokios scenos kartojosi visoje Kinijoje.

Tačiau šiemet, pranešama, pirotechnikos priemonių pardavimas smarkiai sumažėjo, nes dėl didelio smogo pastarosiomis savaitėmis buvo nuogąstaujama, kad Pekino oro tarša per šventes gali pasiekti pavojingą lygį.

Prieš Naujuosius metus sostinėje buvo parduota daugiau kaip 260 tūkst. dėžių pirotechnikos priemonių - 37-iais proc. mažiau nei praėjusiais metais. Tai rodo piliečių „susirūpinimą“ dėl smogo, pranešė dienraštis „Beijing News“.

Valstybinė televizija CCTV parodė savo tradicinį šventinį koncertą, kurį žiūri šimtai milijonų žiūrovų ir kurio metu be kitų legendinių žvaigždžių dainavo - mandarinų kalba - C.Dion.

Ji duetu su vietos garsenybe Song Zuying (Song Dzuing) atliko klasikinę kinų liaudies dainą „Jazmino žiedas“, o paskui sudainavo savo pasaulinį hitą„My Heart Will Go On“ iš Holivudo blokbasterio „Titanikas“ (Titanic).

Apie šventę pranešama ir iš kinų patrulinių laivų vandenyse aplink salas Rytų Kinijos jūroje, kurias japonai vadina Senkaku, o kinai - Diaoju ir kurios atsidūrė pikto teritorinio ginčo tarp šių valstybių centre.

Jūreiviai papuošė laivus žibintais ir dekoracijomis gyvatės tema, rašė bulvarinis laikraštis „Beijing Times“.

Kinijoje gyvatė tradiciškai laikoma išminties, turto ir ilgaamžiškumo simboliu, bet ne tokiu palankiu kaip kai kurie kiti iš 12 kinų zodiako gyvūnų, pavyzdžiui, drakonas.

Taivane šventyklos buvo pilnos palaiminimo siekiančių tikinčiųjų, o prezidentas Ma Ying-jeou (Ma Ingdziu) Taibėjuje sveikintojams dalijo tradicinius „raudonus vokus“ su pinigais - simboliniu 1 Taivano doleriu.

Žmonės taip pat puolė į loterijos kioskus pirkti specialių Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių loterijos bilietų. Loterijos „aukso puodą“ sudaro 200 mln. Taivano dolerių (6,89 mln. dolerių).

Sidnėjuje Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių paskelbė naktiniai fejerverkai, bet didysis miesto renginys - metinis Saulėlydžio paradas, kuriame dalyvauja maždaug 3,5 tūkst. atlikėjų, - įvyks tik kitą savaitgalį.

Australijos premjerė Julia Gillard (Džulija Gilard) 900-ams tūkst. kinų kilmės australų „Twitter“ palinkėjo „sveikatos ir klestėjimo Gyvatės metų“, o jos vyriausybės ministrai sakė, kad tai yra svarbi Australijos įvairovės šventė.

Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių paprastai reiškia didžiausią metinę žmonių migraciją - visoje Kinijoje ir kitose Azijos valstybėse milijonai žmonių grūdasi į perpildytus traukinius bei autobusus ir vyksta namo praleisti šių švenčių su šeimomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių