Azerbaidžanas ir Armėnija derėsis dėl Kalnų Karabacho

Azerbaidžano ir Armėnijos lyderiai Maskvoje pasirašė deklaraciją, kurioje įsipareigojo pradėti derybas dėl ginčytinos teritorijos - Kalnų Karabacho, praneša LTV naujienų tarnyba.

Tarpininkauti prezidentų derybose ėmėsi Rusija, kuri rugpjūtį pasiuntė savo kariuomenę į Gruziją.

Dmitrijaus Medvedevo iniciatyva surengtas Azerbaidžano ir Armėnijos prezidentų Ilchamo Alijevo ir Seržo Sarkisiano susitikimas rodo naujas Kremliaus pastangas didinti Rusijos įtaką naftos turtingame Kaspijos jūros regione, sako analitikai.

Po jo pasirašyta bendra deklaracija, nors Armėnijos lyderis yra iškėlęs sąlygą, kad Azerbaidžanas, kuriam oficialiai priklauso Kalbų Karabachas, turi suteikti jam teisę apsispręsti.

Savo ruožtu Azerbaidžanas kartojo, kad negali būti kalbos apie Kalnų Karabacho nepriklausomybę.

Konfliktą dėl Kalnų Karabacho įžiebė prieš 20 metų paskelbtas gyventojų daugumą sudarančių armėnų pareiškimas dėl nepriklausomybės nuo Azerbaidžano.

Tarp Armėnijos ir Azerbaidžano kilęs karas nusinešė 30 tūkst. gyvybių. Apie milijoną žmonių turėjo palikti namus. Nors Kalnų Karabachas oficialiai Azerbaidžano dalis, jį kontroliuoja etninių armėnų pajėgos.

Paliaubų sutartis pasirašyta, bet pavieniai konfliktai nesiliauja, pastangos juos užbaigti nedavė rezultatų.

Dabar po ginkluoto konflikto su Gruzija tarpininkės vaidmens aktyviai imasi Rusija. Pasak analitikų, Maskva varžosi su Jungtinėmis Valstijomis dėl įtakos naftos ir dujų turtingam Azerbaidžanui.

Esą savo pozicijas Kremlius sustiprintų, jeigu pastūmėtų savo sąjungininkę Armėniją į kompromisą su Azerbaidžanu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių