Austrijos ultradešinieji prarado valdžią savo tvirtovėje

Austrijos ultradešinieji prarado valdžią savo velionio lyderio Joergo Haiderio tvirtovėje Karintijoje, patyrę sutriuškinimą per žemių rinkimus, praėjus penkeriems metams po incidento, kai šis charizmatiškas politikas užsimušė vairuodamas neblaivus.

Sekmadienį Karintijoje ir dar vienoje žemėje vykę rinkimai taip pat žymėjo naujos euroskeptikų partijos, pernai įkurtos 80-mečio Franko Stronacho, Austrijos ir Kanados pilietybę turinčio automobilių dalių gamybos magnato bei arklių lenktynes organizuojančio milijardieriaus, debiutą politinėje arenoje.

Kelių korupcijos skandalų susilpninta ultradešinioji Laisvės partija Karintijoje surinko apie 17,1 proc. balsų - daugiau nei dvigubai mažiau nei per paskutinius rinkimus 2009-aisiais, kai už ją balsavo 44,9 proc. rinkėjų, rodo galutiniai rezultatais.

Tuo tarpu federalinis kancleris Werneris Faymannas sulaukė paspirties prieš vėliau šiais metais vyksiančius nacionalinius rinkimus, kai rezultatai parodė, jog jo Socialdemokratų partija (SPOe) veikiausiai grįš į valdžią piečiausioje Austrijos žemėje pirmąkart nuo 1999 metų, surinkusi 37,1 proc. balsų - 8,4 procentinio punkto daugiau negu per paskutinį balsavimą.

Tuo tarpu W.Faymanno koalicijos partneriai - centro dešinioji Liaudies partija (OeVP) - irgi gerai pasirodė per sekmadienį vykusius rinkimus Žemutinės Austrijos žemėje, išlaikydama jos vyriausybėje absoliučią daugumą, surinkusi apie 51 proc. balsų, skelbia nacionalinės televizijos išankstinės prognozės.

Laisvės partijos populiarumas Žemutinėje Austrijoje nusmuko dviem procentiniais punktais iki 8,5 proc. balsų, tad ji liko ketvirta po F.Stronacho naujosios partijos. Šioje žemėje SPOe palaikymas smuktelėjo 3,9 procentinio punkto iki 21,6 proc. balsų.

J.Haideris sukėlė susirūpinimą Europoje 2000 metais, kai jo ultradešinysis judėjimas tapo Austrijos federalinės vyriausybės dalimi. Nors vėliau Laisvės partijos populiarumas nusmuko, o šis judėjimas suskilo, J.Haideris išliko itin populiarus Karintijoje.

Po J.Haiderio žūties 2008 metais, Karintija išliko pagrindinė jo judėjimo tvirtovė, tačiau dėl kelių jo reputaciją aptemdžiusių korupcijos bylų, taip pat blankių šio regiono ekonomikos rezultatų Laisvės partijos populiarumas nuo 2009 metų nuolat mažėjo.

Šie skandalai papildė kaltinimus, kad J.Haideris, atlaidžiai kalbėdavęs apie nacių koncentracijos stovyklas ir girdavęs nacių sukarintą organizaciją „Waffen SS“, nevengdavo naudotis valdžia, kad papildytų savo kišenes.

Laisvės partijos nacionalinis lyderis Heinzas Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė), kuris tikisi pakartoti J.Haiderio 2000-ųjų triumfą per artėjančius federalinius rinkimus, sekmadienį sakė, kad rezultatai Karintijoje yra „asmeniškai labai nuviliantys“.

„Jeigu Karintija bus vadovaujama socialdemokrato, tuomet jis atneš į Karintiją visas pamišėlių namų gudrybes“, - 43 metų politikas sakė šeštadienį Karintijos sostinėje Klagenfurte vykusiame partijos mitinge, pridūręs, kad kairieji trokšta „apspjauti (J.Haiderio) kapą“.

Šių dviejų žemių rinkimuose pirmąkart dalyvavo F.Stronacho partija, įkurta pernai rugsėjį. Partija „Team Stronach“ Karintijoje surinko 11,3 proc. balsų, o Žemutinėje Austrijoje - apie 9,7 proc. balsų, todėl pateks į abiejų žemių parlamentus.

F.Stronachas prieš šešis dešimtmečius išvyko iš Austrijos, turėdamas kišenėje vos kelis dolerius, o Kanadoje jis susikrovė kapitalą iš arklių lenktynių ir savo įkurtos automobilių dalių gamybos įmonės „Magna“. Pasak jo, Europos lyderiai „kvailai“ pasielgė, įvesdami eurą.

Kol kas šio magnato politinė programa tebėra neaiški: jis kalba tik apie biurokratijos ir nacionalinės skolos mažinimą, „plokščio“ pajamų mokesčio įvedimą ir naują „Marshallo (Maršalo) planą“ paliegusioms Pietų Europos ekonomikoms.

„Team Stronach“ dėmesio centre yra federaliniai rinkimai. Rinkimai žemėse ... mums tėra bandomieji bėgimai„, - garbaus amžiaus magnatas sekmadienį sakė dienraščiui “Oesterreich".

Tuo tarpu W.Faymannas sekmadienį stengėsi narsiai atremti F.Stronacho iššūkį.

„Manau, kad žmonės, kurie balsuoja už Stronachą, balsuoja protestuodami, - aiškino kancleris. - Esu susitikęs su Franku Stronachu, ir man jis pasirodė esantis žmogus, kuris negaiš laiko, jeigu nesulauks sėkmės. Jis nėra žmogus, kuris turėtų formuoti Austrijos ateitį.“

„Už pinigus galima nupirkti daug ką, - W.Faymannui antrino Michaelis Spindeleggeris (Michaelis Špindelegeris, vadovaujantis valdančiosios koalicijos partnerei OeVP. - Taip rinkimų rezultatai jam (F.Stronachui) buvo sėkmingi, tačiau taip pat ne per daug tviskantys.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių