Austrijoje minimos 75-osios tragiškos nacių aneksijos metinės

Austrija antradienį mini 75-ąsias nacių aneksijos metines - 1938 metų kovo 12-osios įvykius, kai Vokietijos pajėgos paryčiais nesusidurdamos su jokiu pasipriešinimu kirto sieną ir prijungė Adolfo Hitlerio gimtinę prie Trečiojo reicho.

„Jau kovo 11-osios vakarą Vienoje ir kituose miestuose, taip pat ir virš policijos būstinės Vienoje, plevėsavo vėliavos su svastika, ... nors dar nė vienas vokiečių karys nebuvo įžengęs į Austrijos teritoriją“, - per ceremoniją sostinėje sakė prezidentas Heinzas Fischeris (Heincas Fišeris).

„Netrukus po to mes buvome įtraukti į Antrąjį pasaulinį karą, su visomis jo pasekmėmis, ir austrai didžiuliu mastu dalyvavo (vykdant) nacionalsocializmo nusikaltimus. Visa tai tapo mūsų istorijos dalimi, ir iki šiol tebekelia skausmą“, - sakė jis.

Trys dienos po jo pajėgų įžengimo A.Hitleris pasakė kalbą Vienoje - mieste, kurį 1913-aisiais paliko kaip nevykęs menininkas. Tos kalbos klausėsi 250 tūkst. džiūgaujančių žmonių minia.

Netrukus aneksija buvo įtvirtinta plebiscitu.

66 tūkst. kadaise klestėjusios Austrijos žydų bendruomenės narių galiausiai buvo išžudyti, o dar 130 tūkst. - priversti palikti savo šalį.

Apie 20 tūkst. austrų buvo nužudyti vykdant nacių eutanazijos programą, nukreiptą prieš sutrikusios psichikos asmenis; taip pat buvo sunaikinta 90 tūkst. šalyje gyvenusių čigonų, pažymėjo H.Fischeris.

Apie 9 500 nacizmą kritikavusių Austrijos piliečių buvo arba įvykdytos egzekucijos, arba jie mirė patekę į gestapo (slaptosios policijos) rankas.

Per Antrąjį pasaulinį karą 1939-1945 metais žuvo 247 tūkst. austrų karių ir 35 tūkst. civilių.

H.Fischeris kuris taip pat padėjo vainiką prie paminklo fašizmo ir karo aukoms, sakė, kad nacių totalitarinė santvarka „galėjo įsigalėti tik padedant fanatikams ir kolaborantams, taip pat sąmoningai žvelgiant pro pirštus“ į daromus nusikaltimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių