Audringas debatų šou: B. Obama aršiai atakavo M. Romney

Kovingai nusiteikęs JAV prezidentas Barackas Obama antradienį sudavė skaudžių smūgių savo varžovui Mittui Romney kovoje, kurioje abu varžovai grumiasi dėl Baltųjų rūmų demonstravo aiškus nusistatymą vienas prieš kitą per įtemptus debatus, likus trims savaitėms iki rinkimų.

B.Obama atsikratė visų neryžtingumo pančių po savo nevykusio pasirodymo per jųdviejų pirmąjį susitikimą prieš dvi savaites, žinodamas, kad prastėjantys populiarumo reitingai gali pasmerkti jį istorinei nešlovei, išsilaikius poste tik vieną kadenciją, jeigu nebus imtasi griežtos intervencijos.

Debatų pradžia rodė, kad B.Obamos aistringas pasirodymas gali atgaivinti optimizmą ir entuziazmą tarp demokratų, prezidentui siekiant antrosios kadencijos, nors verslumo dvasią šlovinantis respublikonas M.Romney taip pat sudavė kelis smūgius, kalbėdamas apie ekonomiką.

Per vieną karštą susirėmimą B.Obama pažvelgė tiesiai į M.Romney ir išbarė jį dėl kritikos prieš Baltuosius rūmus, esą netinkamai reagavusius į išpuolį prieš JAV konsulatą Bengazyje rugsėjo 11 dieną, per kurį žuvo keturi amerikiečiai.

„Gubernatoriau, prielaida, kad kas nors iš mano komandos - ar tai būtų valstybės sekretorė, ar ambasadorė prie JT (Jungtinių Tautų), bet kas iš mano komandos - žaistų politiką arba klaidintų, kai netekome keturių saviškių, yra įžeidžiama“, - pareiškė B.Obama rodydamas pirštu į M.Romney per debatus, kurių stilius buvo panašus į miesto tarybos susirinkimą.

„Mes taip nesielgiame. To nedaryčiau aš, būdamas prezidentas; nedaryčiau to, būdamas vyriausiasis karinių pajėgų vadas“, - B.Obama sakė per įtemptą momentą vienuose iš karščiausių ir labiausiai vaidingų debatų kovoje dėl Baltųjų rūmų.

Matomai siekdamas atsirevanšuoti, M.Romney kaltino prezidentą, kad jis tik po kelių dienų pavadino išpuolį Bengazyje, per kurį žuvo JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas, teroro ataka.

Tačiau B.Obama smogė atgal, kad jis išties pavadino tą puolimą teroro aktu ir paragino M.Romney „patikrinti tekstą“. Po akimirkos prezidentas pervėrė priešininką triuškinančiu žvilgsniu ir paragino: „Prašau, tęskit, gubernatoriau.“

Debatams vadovavusi televizijos CNN žurnalistė Candy Crowley patvirtino, kad B.Obama išties panaudojo frazę „teroro aktas“, kalbėdamas Baltųjų rūmų Rožyne kitą dieną po išpuolio.

Tiksli citata patvirtina, kad B.Obama tikrai leido suprasti, jog puolimas Bengazyje buvo teroro aktas, nors respublikonas tvirtina, kad prezidentas kaltino tik vieną Amerikoje sukurtą antiislamišką vaizdo įrašą, paskelbta portale „YouTube“.

„Jokie teroro aktai niekada nesukrės šios didžios šalies ryžto“, - B.Obama pareiškė kalbėdamas rugsėjo 12 dieną.

Demokratai pasinaudojo šia proga, dar prieš pasibaigiant debatams keldami abejones dėl M.Romney tinkamumo būti vyriausiuoju kariuomenės vadu, tuo tarpu konservatoriai peikė C.Crowley dėl esą nesąžiningo įsikišimo.

Įtampai didėjant debatų salėje, kandidatai galėdavo palikti savo kėdes Hofstros universitete Niujorko Valstijoje ir vaikščioti po salę, dažnai įsibraudami į vienas kito asmeninę erdvę.

Praėjus kelioms minutėms nuo susitikimo pradžios M. Romney ir B. Obama stovėjo vienas šalia kito, atakuodami ir kontratakuodami audringoje žodinėje dvikovoje, ginčydamiesi dėl ekonomikos politikos.

Per karšus debatus dėl energetikos M. Romney privertė salėje esančius klausytojus aiktelėti, kai respublikonas nutildė prezidentą: „Tuojau gausit savo galimybę - aš tebekalbu.“

„Netiesa, gubernatoriau Romney, netiesa“, - pareiškė B. Obama, kai M. Romney sukritikavo prezidento politiką naftos gavybos srityje per pastaruosius ketverius metus.

M.Romney stipriausiai pasirodydavo geliančiai kritikuodamas B.Obamos ekonomikos politiką, kaltindamas prezidentą apgailėtinai nesugebėjus užtikrint spartaus darbo rinkos atsigavimo ir pažaboti smarkiai didėjančio biudžeto deficito.

„Kaip suprantu, prezidentas nori daryti gera, - užjaučiančiu tonu pareiškė M.Romney. - Tačiau jo vykdytos priemonės neleido šiai ekonomikai pakilti, kaip ji būtų galėjusi.“

M.Romney taip pat nuožmiai kaltino B.Obamą dėl valstybės skolų.

„Mūsų nacionalinė skola nuo 10 trln. dolerių padidėjo iki 16 trln. dolerių. Jeigu prezidentas būtų perrinktas, turėtume beveik 20 trln. dolerių nacionalinę skolą. Tai mus nukreipia keliu į Graikiją“, - teigė jis, taip pat žadėdamas, jog priešintųsi numanomiems Kinijos prekybos ir monetarinės politikos pažeidimams.

Tačiau B.Obama smogė atgal, sakydamas, kad M.Romney yra investavęs į bendroves Kinijoje, kurios buvo vienos iš pirmųjų, išstūmusių darbo vietas Jungtinėse Valstijose.

„Gubernatoriau, esat paskutinis žmogus, kuris griežtai stotų prieš Kiniją“, - pažymėjo jis.

Kai M.Romney mėgino kontratakuoti, klausdamas B.Obamos, ar jo pensijos fondo sutartyje numatytos investicijos į mažų atlyginimų ekonomikas užsienyje, prezidentas atvirai pasišaipė iš respublikono.
„Aš nežiūriu į savo pensiją. Ji ne tokia didelė kaip jūsiškė. Per dažnai jos netikrinu“, - sakė jis.

Likus vos 21 dienai iki rinkimų, akivaizdi antipatija tarp kandidatų atspindėjo nuotaikas, kurios vargu ar galėjo būti labiau įtemptos, kai nacionalinės apklausos ir kova neapsisprendusiose valstijose rodo, jog B.Obamos ir M.Romney populiarumo skirtumas vis labiau mažėja.

Kai kada M.Romney susiginčydavo su C.Crowley, skųsdamasis, kad B.Obama jį nutraukė, pažeisdamas debatų taisykles.

65 metų buvęs Masačusetso gubernatorius, atsakydamas į pirmąjį debatų klausimą apie darbo vietų krizę, apgailestavo dėl sunkumų, patiriamų eilinių amerikiečių, kurie esą buvo „triuškinami pastaruosius ketverius metus.“

„Žinau, ką reiškia kurti geras darbo vietas ir užtikrinti, kad jums būtų suteikta galimybė, kurios nusipelnėte“, - pažymėjo M.Romney.

51 metų B.Obama greitai pašoko nuo savo kėdės, žvelgdamas į akis šį klausimą uždavusiam 20-mečiui Jeremy Epsteinui (Džeremiui Epšteinui) ir žadėdamas paspartinti JAV ekonomikos atsigavimą.
Abiejų kandidatų šalininkai rinkosi į debatų žiūrėjimo vakarėlius. Buvo prognozuojamas didžiulis šios transliacijos žiūrimumas, nors jis galbūt nebuvo toks didelis kaip per pirmąją dvikovą, kurią stebėjo 70 mln. televizijos žiūrovų.

Per tokį renginį pagarsėjusiame Harlemo teatre „The Apollo“, padėjusiame iškilti legendiniams atlikėjams, tokiems kaip Jacksonų (Džeksonų) penketukas, Billie Holliday (Bilis Holidėjus) ir Jamesas Brownas (Džeimsas Braunas), salė buvo sausakimša žmonių, susirinkusių pamatyti didžiausio pasaulyje politinių talentų šou.

„Prezidentas Obama atrado savo pasipūtimą. Jam reikėtų pažiūrėti į veidrodį ir iš naujo atrasti savo patrauklumą“, - komentavo radijo laidų vedėja Esther Armah (Ester Arma).


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaMittas Romney

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių