Ar mafijos karai pasieks olimpinį miestą?

Likus metams iki žiemos olimpinių žaidynių Sočyje, pasigirsta būgštavimų, kad karas dėl nužudyto garsaus Rusijos mafiozo palikimo pasieks ir šį pinigų pripumpuotą kurortą.

Kur pinigai, ten ir mafija

Praėjusį mėnesį Maskvoje nužudytas mafijos vadeiva Aslanas Usojanas, pravardę Senelis Hasanas, prižiūrėjo didžiulę imperija, o jos centrai buvo Maskva ir Sočis. Dabar konkuruojančios grupuotės trindamos rankomis žvalgosi į nekilnojamojo turto ir verslo objektus, kuriuos jis kontroliavo.

„Kur yra pinigai, ten yra ir organizuotas nusikalstamumas, – sakė ilgametis laikraščio “Novaja Gazeta„ kriminalų žurnalistas Sergejus Kanevas. – Sočis buvo jo (A.Usojano – red. past.) kunigaikštystė. Jis laikė šį miestą savo antrąja tėvyne.“

Sočis ypač patraukė nusikalstamo pasaulio dėmesį po to, kai laimėjo teisę rengti 2014 m. žiemos olimpines žaidynes. Jų pradinis biudžetas sudarė 19 mlrd. dolerių, o dabar išsipūtė iki 51 mlrd. – rekordinės sumos per visą žaidynių istoriją. Tai 25 kartus daugiau, nei kainavo praėjusi žiemos olimpiada Vankuveryje ir 8 mlrd. eurų daugiau, nei 2008 m. žaidynėms išleido kinai.

Bauginanti tyla

Rusai dar nuo Josifo Stalino laikų plūsta į Sočį, kuris vilioja šaliai nebūdingu subtropiniu klimatu, neoklasikiniais rūmais ir bulvarais su palmėmis. Dabar miesto gyventojai ir svečiai vaikšto šešėlyje, kuris krinta nuo statomų daugiaaukščių.

Olimpinę karštlingę lydėjo ir mafijos smurtas. Vienas garsiausių susidorojimų Sočyje įvyko 2010 m. pabaigoje, kai nežinomi asmenys iš motociklo sužaudė Eduardą Kakosianą, pravarde Karosas. Jis buvo vienas A.Usojano aplinkos žmonių ir jo „vietininkas“ Sočyje.

„A.Usojanas čia buvo lyg gubernatorius, tik iš kriminalinio pasaulio. Jis buvo tarsi antroji valdžia“, – laikraščiui „The Guardian“ anonimiškai pasakojo šaltinis Sočio teisėsaugoje.

Nors mafijos vadeiva asmeniškai nevaldė jokio turto, jis kontroliavo nemažai viešbučių ir restoranų.

Minėtas šaltinis taip pat teigė, kad dabar miestą apėmė bauginanti tyla: „Visi laukia, kas bus toliau. Akivaizdu, kad kažkas bus. Pinigai yra per didelį, kad viskas tiesiog imtų ir nurimtų.“

Pakaktų vieno šūvio

Gruzijoje gimęs ir 75 metų sulaukęs A.Usojanas sausį Maskvoje buvo nušautas snaiperio, kai išėjo iš restorano, kuriame pietavo. Jis buvo be didelių fanfarų palaidotas sostinės pakraštyje.

Senelis Hasanas buvo įtakingiausias Rusijos įteisintas vagis, kontroliavo mafijos iždą. Po jo mirties kilo būgštavimų, jog šalyje vėl kils mafijos grupuočių karai.

Įtarimų centre atsidūrė azerbaidžaniečių kilmės mafiozas Rovšanas Džanijevas. Sausio 20 d. Abchazijoje, kuri ribojasi su Sočiu, buvo nužudytas jo parankinis. Po savaitės Maskvoje nušautas dar vienas jo klano narys Rufatas Nasibovas. Tą pačią dieną Azerbaidžano sostinėje Baku netikėtai sulaikytas ir pats R.Džanijevas.

Jo areštas gali reikšti, jog Rusijos teisėsauga, palaikanti glaudžius ryšius su kitų posovietinių šalių tarnybomis, bando sustabdyti visuotinį konfliktą Rusijos nusikalstamame pasaulyje.

„Įtampa pasiekė tokį lygį, kad vienas šūvis gali išprovokuoti atvirą karą, – sakė Rusijos mafijos ekspertas iš Niujorko universiteto Markas Galeotti. – O jis būtų labai nepatogus Maskvai, nes atskleistų, jog visos pastarųjų 15 metų pastangos išspręsti organizuoto nusikalstamumo problemą nuėjo veltui.“


Šiame straipsnyje: SočisRusijaMafija

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai aisku

tai aisku portretas
kad pasieks...karai siam amziuj labai populiarus uzsiemimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių