Ar gėjai galės tuoktis ir įsivaikinti Prancūzijoje?

Po ne vieną mėnesį trukusių piktų debatų, kurie suskaldė Prancūzijos visuomenę, pasiūlymai leisti gėjų poroms tuoktis ir įsivaikinti antradienį pagaliau pradedami svarstyti parlamente.

Pastarosiomis savaitėmis šimtai tūkstančių žmonių ėjo į gatves reikšti arba savo paramos, arba nepritarimo šiai reformai, kurią inicijavo socialistų prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas).

Visuomenės apklausoms nuolat rodant, kad pakankama prancūzų dauguma pritaria leidimui tuoktis tos pačios lyties asmenų poroms, F.Hollande'as niekada nebūtų galėjęs numatyti, kad pernai jo rinkimų manifeste duotas pažadas išprovokuos tokią kontroversiją.

Tačiau Katalikų Bažnyčios vadovaujama ir pagrindinės centro dešiniųjų opozicijos vėliau paremta kampanija visą rudenį stiprėjo ir prieš dvi savaites prasiveržė didžiuliu protestu Paryžiuje.

Nuo 340 tūkst. iki 800 tūkst. demonstrantų atvyko į sostinę protestuoti. Jų buvo bent dvigubai daugiau nei sekmadienį surengto gėjų santuokų šalininkų demonstracijos dalyvių.

Šie debatai kartais vyko piktai.

Rugsėjo mėnesį kardinolas Philippe'as Barbarinas (Filipas Barbarenas), Liono arkivyskupas, pareiškė, kad vyriausybės planai iš naujo apibrėžti santuokos koncepciją atvers duris incestui ir poligamijai.

Tai paskatino Paryžiaus merą ir vieną iš nedaugelio savo homoseksualumo neslepiančių Prancūzijos politikų Bertrand'ą Delanoe (Bertraną Delanoė) pasakyti, kad šis garbaus amžiaus dvasininkas turbūt „kuoktelėjo“.

Panašios kandžios kritikos sulaukė garsus pramonininkas Serge'as Dassault (Seržas Daso), kuris sakė, kad prancūzai išnyks apimti tokio paties dekadanso, kuris nulėmė senovės Graikijos žlugimą.

„Turėsime homų žemę, - pareiškė S.Dassault. - O tada per 10 metų nieko neliks. Tai - kvaila“.

Kampanija gėjų santuokoms paremti buvo ne tokia triukšminga, bet nulėmė vieno simboliškiausių pastarojo metų atvaizdų atsiradimą - AFP fotografas Gerard'as Julienas (Žeraras Žiuljanas) įamžino lesbiečių porą, besibučiuojančią priešais gėjų santuokų oponentus.

Per visą šį sąmyšį F.Hollande'o parama siūlomam įstatymui nesusvyravo, o jo partnerė Valerie Trierweiller (Valeri Trirveiler) atskleidė, kad prezidentas dalyvaus draugų gėjų vestuvėse, kai tik šis įstatymas įsigalios.

Tai turėtų įvykti iki šių metų vidurio, nes socialistai turi aiškią daugumą parlamente, be to, siūlomą reformą remia žalieji, komunistai ir kai kurie centristai.

Įstatymo oponentai parlamente pateikė maždaug 5 tūkst. pataisų, bet ši partizaninė taktika, kaip manoma, neturėtų stipriai paveikti įstatymo priėmimo proceso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
nu santuoka tegu bet vaikus ivaikint tai jau per daug
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių