Amerikiečių jūreiviams už išžaginimą paskirtos bausmės

Dviem amerikiečių jūreiviams, kurie pernai spalį Okinavoje išžagino japonę ir sukėlė pasipiktinimo bangą visoje toje Japonijos saloje, buvo paskirtos devynerių ir dešimties metų kalėjimo bausmės, pranešė naujienų agentūra „Jiji Press“.

Nahos apygardos teismas nurodė, kad 24 metų Christopheris Browningas (Kristoferis Brauningas) turėtų kalėti 10 metų, o 23 metų Skyleris Dozierwalkeris (Skaileris Dozirvolkeris) - devynerius metus, sakoma pranešime.

Anksčiau šią savaitę abu šie vyrai pripažino savo kaltę dėl nusikaltimo, kuris taip pat privertė visoje Japonijoje paskelbti naktinę komendanto valandą visiems šalyje dislokuotiems JAV kariškiams.

Tačiau, nepaisant komendanto valandos, JAV karių netinkamas elgesys, neretai – išgėrus, toliau kursto antiamerikietiškas nuotaikas bendruomenėse, kuriose yra įsikūrusios JAV bazės.

Minimas nusikaltimas buvo įvykdytas tokiu metu, kai Okinavoje ir taip tvyrojo didelė įtampa. Pernai čia vyko demonstracijos prieš JAV lėktuvų „Osprey“ dislokavimą. Vietos aktyvistai teigia, kad tie lėktuvai nesaugūs.

Okinava nenoriai priima daugiau kaip pusę iš 47 tūkst. Japonijoje dislokuotų JAV karių, o su jų bazėmis siejami nusikaltimai, triukšmas ir nelaimingų atsitikimų tikimybė nuolat erzina vietos bendruomenes.

1995 metais JAV karių įvykdytas grupinis 12-metės mergaitės išžaginimas Okinavoje išprovokavo masinius protestus, kurie privertė JAV ir Japoniją sudaryti susitarimą dėl didžiulių JAV pajėgų Okinavos salų grandinėje sumažinimo.

Vašingtonas šias salas laiko gyvybiškai svarbiu strateginiu placdarmu regione, kuris vis nepatikliau žiūri į didėjančią Kinijos karinę galią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių