Alžyro įkaitų krizė baigėsi kruvina atomazga

Alžyro pajėgos šeštadienį įsiveržė į atokiame dykumos rajone esančią dujų gamyklą užbaigti įkaitų krizės, per kurią žuvo 23 užsieniečiai ir alžyriečiai, septyni jų – pagrobėjams per galutinį karinį puolimą įvykdžius egzekucijas.

21 įkaitas žuvo per apsiaustį, kuri prasidėjo su „al Qaeda“ susijusiems kovotojams trečiadienį auštant atakavus In Amenaso gamyklą Sacharos dykumoje, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Taip pat žuvo 32 pagrobėjai, specialiosios pajėgos sugebėjo išvaduoti „685 darbuotojus alžyriečius ir 107 užsieniečius“, nurodė ministerija.

Tarp 23 žuvusiųjų yra kažkiek užsieniečių, tarp jų - britai, prancūzai, rumunai ir amerikiečiai; dar daug užsieniečių yra dingę.

Japonų inžinerijos firma „JGC Corp.“ sekmadienį pranešė, kad dar trūksta 10 japonų ir septynių darbuotojų užsieniečių, bet patvirtino, kad 61 iš 78 darbuotojų yra saugus.

Pagrobėjai, kuriems vadovavo alžyrietis Mokhtaras Belmokhtaras (Mochtaras Belmochtaras), buvęs „al Qaeda“ vadas Šiaurės Afrikoje, autobuse nužudė du žmones, britą ir alžyrietį, o paskui, užėmę gamyklą, įkaitais paėmė šimtus darbuotojų.

M.Belmokhtaro grupuotė „Prisiekusieji krauju“ reikalavo nutraukti prancūzų karinę intervenciją Malyje prieš džihadistus.

Šis numanomas grupuotės lyderis šeštadienį paskelbtame įraše perspėjo, kad susprogdins gamyklą, jeigu armija pernelyg priartės.

Per šeštadienio puolimą „Alžyro armija likvidavo 11 teroristų, o ta teroristų grupė nužudė septynis įkaitus užsieniečius“, pranešė valstybinė televizija, kuri tų užsieniečių pilietybės nenurodė.

Vienas saugumo pareigūnas, kuris su AFP kalbėjosi virš gamyklos skraidant sraigtasparniams, nurodė tuos pačius žuvusiųjų skaičius ir pridūrė, jog manoma, kad užsieniečiams egzekucijos buvo įvykdytos „keršijant“.

Ekspertai pradėjo ieškoti komplekse islamistų padėtų bombų, o In Amenaso gyventojai lengviau atsikvėpė.

„Nuo taikios situacijos nuėjome prie teroro situacijos“, - sakė vienas gyventojas, prisistatęs Fouadu (Fuadu).

„Gamykla galėjo sprogti ir likviduoti miestelį“, - sakė kitas.

Pasak Brahimo Zaghdaoui (Brahimo Zagdavio), jis nenustebo dėl negailestingo Alžyro armijos galutinio puolimo.

„Buvo galima numatyti, kad tai taip baigsis“, - sakė jis, stovėdamas prie miestelio ligoninės, į kurią ryte buvo vežami karstai.

Dauguma įkaitų buvo išvaduoti ketvirtadienį, kai Alžyro pajėgos pradėjo gelbėjimo operaciją, kuri buvo plačiai kritikuojama kaip skubota.

Tačiau JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta (Lionas Paneta) atsisakė kaltinti Alžyrą ir nurodė, kad atsakomybė už žmonių žūtį tenka „teroristams“.

B.Obamos pastabos buvo pirmasis tiesioginis jo komentaras apie šią įkaitų krizę.

„Kaltė dėl šios tragedijos tenka teroristams, kurie ją įvykdė, ir Jungtinės Valstijos smerkia jų veiksmus griežčiausiais įmanomais žodžiais“, - sakoma B.Obamos pareiškime.

Ši ataka priminė apie grėsmę, kurią kelia „al Qaeda“ ir kitos smurtinės ekstremistų grupės Šiaurės Afrikoje".

L.Panetta sakė: „Jie yra tame regione, jie supranta terorizmo keliamą grėsmę ... Manau, svarbu, kad toliau dirbtume su (alžyriečiais), kad išplėtotume regioninę prieigą“.

M.Belmokhtaras taip pat norėjo iškeisti įkaitus amerikiečius į aklą egiptiečių šeichą Omarą Abdul Rahmaną ir pakistanietę Aafią Siddiqui (Afiją Sidiki), kalinamus Jungtinėse Valstijose už ryšius su terorizmu.

Mažiausiai vienas amerikietis, kaip patvirtinta, buvo žuvęs prieš šeštadienio puolimą.

Tačiau Valstybės departamentas nurodė, kad „Jungtinės Valstijos nesidera su teroristais“.

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) sakė, kad žuvo arba dingo iš viso šeši Jungtinės Karalystės piliečiai ir vienas jos gyventojas.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) sakė gavęs „skaudžios informacijos“ apie 10 savo šalies piliečių, kurių vis dar pasigendama.

Pagrobėjai penktadienį sakė, kad vis dar laiko „septynis įkaitus užsieniečius“ - tris belgus, du amerikiečius, vieną japoną ir vieną britą.

Tačiau Briuselis nurodė neturintis informacijos, kad įkaitais laikoma kokių nors jo piliečių.

Tai didžiausias įkaitų pagrobimas nuo 2008 metų atakos Mumbajuje ir didžiausias džihadistų tokio pobūdžio išpuolis nuo 2002 metų, kai šimtai žmonių žuvo Maskvos teatre, ir nuo 2004 metų tragedijos Rusijos miesto Beslano mokykloje, nurodo stebėtojų grupė „IntelCenter“.

Alžyras buvo griežtai kritikuojamas už tai, kad ketvirtadienį pradėjo puolimą, per kurį, pasak pagrobėjų, žuvo 34 įkaitai ir 15 jų pačių kovotojų.

Prancūzija, kuri šeštadienį sakė, kad 2 tūkst. iš 2,5 tūkst. pažadėtų karių jau yra Malyje, pranešė, kad daugiau jos piliečių nėra laikoma.

Alžyro naujienų agentūra APS citavo vyriausybės pareigūną, kuris sakė, kad pagrobėjai, kurie sakosi atėję iš Nigerio, buvo ginkluoti automatais, kulkosvaidžiais, raketomis ir jų leidimo įrenginiais.

Tai patvirtino vienas vairuotojas alžyrietis, Iba El Haza, kuris sakė, kad įkaitų pagrobėjai kalbėjo kitais arabiškais dialektais ir galbūt dar angliškai.

„Iš jų akcento aš supratau, kad vienas buvo egiptietis, vienas - tunisietis, kitas - alžyrietis, o dar kitas kalbėjo angliškai ar (kokia kita) užsienio kalba“, - AFP sakė I.El Haza, kuris pabėgo ketvirtadienį.

„Teroristai sakė: “Jūs neturit su tuo nieko bendra, jūs esat alžyriečiai ir musulmonai. Mes jūsų nelaikysime, mes norime tik užsieniečių", - pasakojo vairuotojas.


Šiame straipsnyje: AlžyrasĮkaitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių