Albanija ir Kroatija priartėjo prie NATO

Albanija ir Kroatija trečiadienį žengė svarbų žingsnį link NATO. Organizacijos būstinėje Briuselyje 26 šalių narių ambasadoriai pasirašė šių šalių prisijungimo prie karinio aljanso protokolus.

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis mano, kad protokolų ratifikacija NATO narėse nesukels problemų ir abi Balkanų šalys prie aljanso prisijungs per organizacijos vadovų susitikimą kitų metų balandį.

Tačiau Makedonijos šansas tapti šio karinio klubo nare 2009 metais nutolo, Graikijai reikalaujant, kad Makedonija pakeistų savo pavadinimą.

Graikija atsisako pripažinti tokį šios buvusios Jugoslavijos respublikos pavadinimą, nes taip pat vadinasi graikų šiaurinė provincija. Atėnai nerimauja, kad dėl to ateityje gali kilti teritorinių pretenzijų.

NATO pareigūnai vis dėlto oficialiai patvirtino, kad Makedonija, kaip ir Albanija bei Kroatija, atitiko organizacijos keliamus techninius reikalavimus. J.H.Schefferis pasirūpino, kad Makedonijos vyriausybė gautų viltį teikiantį pažadą.

„Plėtra mūsų neišvargino. Mūsų durys yra atviros ir liks atviros. Manau, kad ši žinia bus aiškiai išgirsta Skopjėje", - sakė jis.

„Viliamės, kad lankstumą pademonstruos" abi pusės, pažymėjo NATO generalinis sekretorius.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių