Aktyvistai sveikina Prancūzijos įstatymą dėl gėjų santuokų

Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja šeštadienį gėjų aktyvistų džiaugsmui didžiule persvara patvirtino įstatymo, pagal kurį tos pačios lyties asmenų poros galės tuoktis ir įsivaikinti, svarbią dalį.

249 deputatai balsavo už įstatymo projekto pirmąjį straipsnį, o 97 - prieš jį. Pagal projektą santuoka bus vadinama dviejų žmonių susitarimu, nebūtinai vyro ir moters.

Nors siūlomo įstatymo dar laukia mažiausiai savaitė svarstymų iki vasario 12 dienai planuojamo galutinio balsavimo, dabar atrodo, kad jis parlamente bus patvirtintas be delsimo ir taisymų.

Po kelis mėnesius trukusių karštligiškų debatų taip lengvai pašalinus pirmąją rimtą kliūtį, gėjų teisių gynėjai reiškė pasitenkinimą.

„Viskas einasi gerai ir greitai, o tai mums - palengvėjimas“, - AFP sakė Nicolas Gougainas iš lobistų grupės Inter-LGBT.

„Niekada nematėme tiek daug deputatų, dėstančių argumentus dėl lygybės ir įvairių tipų šeimų pripažinimo. Dabar galime ramiai laukti likusių debatų. Tai - nuostabu!“ - sakė jis.

Tačiau aktyvistams švenčiant, dešimtys tūkstančių įstatymo oponentų šeštadienį rinkosi miestuose visoje Prancūzijoje.

Policija apskaičiavo, kad visoje šalyje į gatves buvo išėję 80 tūkst. žmonių. Daugiausiai jų - 15 tūkst. - susirinko konservatyviame Paryžiaus priemiestyje Versalyje. Pačioje sostinėje buvo susirinkę dvigubai mažiau oponentų.

Šeštadienį patvirtintą straipsnį parėmė valdančiosios ir daugumą parlamente turinčios Socialistų partijos deputatai, kiti kairieji, žalieji ir mažiausiai vienas UMP - pagrindinės centro dešiniųjų opozicinės partijos - narys.

„Džiaugiamės ir didžiuojamės žengę šį pirmąjį žingsnį, - sakė teisingumo ministrė Christiane Taubira. - Nustatysime visiems laisvę rinktis savo partnerį bendrai ateičiai“.

Nacionalinė Asamblėja taip pat atmetė išlygą, pagal kurią merai turėtų teisę atsisakyti sutuokti gėjų poras.

Tačiau UMP deputatas Philippe'as Gosselinas sakė, kad vyriausybė stumia įstatymą, kurio Prancūzija nenori.

„Šiandien yra santuoka ir įvaikinimas. Rytoj tai bus apvaisinimas padedant medikams ir surogatinės motinos“, - sakė jis komentaruose, kurie atspindi daugelio oponentų jaučiamą susirūpinimą.

Paryžiaus arkivyskupas Andre Vingt-Trois šeštadienį sakė, kad žingsniai surogatinei motinystei legalizuoti logiškai sektų po dabar svarstomo įstatymo priėmimo.

„Tai, ką prognozuojame, jau pradeda vykti“, - sakė jis ir paminėjo vyriausybės aplinkraštį, kuriuo rekomenduojama suteikti Prancūzijos pilietybę tiems gėjų porų vaikams, kuriuos už Prancūzijos ribų pagimdė surogatinės motinos.

Visuomenės nuomonės rodo, kad aiški dauguma prancūzų rinkėjų remia gėjų porų teisę tuoktis, o kiek mažiau - bet vis tiek dauguma - rinkėjų pritaria ir tos pačios lyties asmenų porų teisei įsivaikinti. Homoseksualūs vyrai ir moterys jau gali įsivaikinti kaip individai, jeigu tam pritaria socialinės tarnybos.

Tuo tarpu oponentai renka 500 tūkst. parašų, kuriuos nori įteikti parlamentui ir kuriais siekia blokuoti minimą įstatymo projektą. Kitą mitingą Paryžiuje jie planuoja kovo 24 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

fdfd

fdfd portretas
dar 10metu ir pedofilija, nekrofilija, zoofilija bus iteisinta

Aciu die

Aciu die portretas
Gal dabar is lietuvos ir gejai pabegs iprancuzija ir ,musu vaikai nebematys tikiu anomaliju.Kuom greiciau tuom geriau.

Bet

Bet portretas
Manau kaip ir privalomus alkotesterius,po kokiu metu prancuzai atsauks ir sita istatyma.Jie mokosi is savo klaidu.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių