Airis pasistatė „milijardo eurų namus“ iš susmulkintų banknotų

Bedarbis airių menininkas pasistatė namus iš 1,4 mlrd. eurų susmulkintų banknotų - paminklą „beprotybei“, kurią, pasak jo, Airijoje sukėlė euro įvedimas ir kuri prasidėjo įspūdingu statybų bumu, o baigėsi skausmingu žlugimu.

Frankas Buckley butą pasistatė vieno Dublino biurų pastato, kuris jau ketverius metus - nuo pat užbaigimo per patį statybų piką - stovi tuščias, vestibiulyje. Jis naudojo plytas iš utilizuotų euro banknotų, paimtas iš Airijos nacionalinės pinigų kalyklos.

„Tai tos visos beprotybės, kuri buvo mus apėmusi, atspindys“, - sakė F.Buckley, turėdamas omenyje savo „milijardo eurų namus“.

„Žmonės metė milijardus pastatams, kurie dabar neverti nieko, - sakė jis. - Norėjau iš nieko ką nors sukurti“.

Šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje Airijai įsivedus eurą, į ją plūstelėjo pigūs kreditai, kurie išprovokavo didžiulį, šalį transformavusį nekilnojamojo turto „burbulą“.

Tam „burbului“ 2007 metais sprogus, Airija smuko į didžiausią pramoniniame pasaulyje recesiją. Dėl jos buvęs „keltų tigras“ turėjo sutikti su žeminama finansine Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalba.

F.Buckley bumo metu gavo 100 proc. įkeitimą 365 tūkst. eurų vertės namui tolimame Dublino pakraštyje pirkti, nors tuo metu ir neturėjo pastovių pajamų.

Dabar jis jau nebegyvena su žmona, kuri liko tame name, praradusiame mažiausiai trečdalį savo vertės.

Nuo gruodžio pradžios menininkas gyvena savo „milijardo eurų namuose“ ir dabar prie svetainės bei prieškambario nori pristatyti virtuvę.

Namai tokie šilti, kad šeimininkas miega be antklodės. Buto sienos ir grindys yra padengtos smulkutėmis eurų banknotų skiautelėmis, sienas puošia paveikslai iš banknotų ir monetų, tarp jų - namo atvaizdas iš airiškų 5 pensų monetų.

„Airijoje yra namų, vertų dar mažiau“, - juokauja F.Buckley.

Jis nori, kad Europos politikai euro zonos skolų krizę išspręstų nesunaikindami jos valiutos. Tačiau jeigu valiuta galiausiai vis dėlto žlugtų, jis mielai panaudotų nebereikalingus eurų banknotus savo būsimiems projektams.

„Kad ir ką sakytumėt apie eurą, tai yra puiki izoliacinė medžiaga“, - sakė menininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neaisku

neaisku portretas
nesuprantu is kur bedarbis gavo 1,4 limono euru ir dar net tam kad juos susmulkintu....kazkas cia ne taip
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių